nlc.hu
Otthon

Újabb pedagógussztrájkok várhatók

Szeptembertől polgári engedetlenséget javasolnak a pedagógus szakszervezetek

A Tanítanék Mozgalom a jövő hétfőtől úgynevezett gördülő engedetlenséget javasolnak, amelynek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok.
iskola

Szeptember elsején többen polgári engedetlenségi akcióba kezdenek a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanári közül, miután a kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti bértárgyalások ismét kudarcba fulladtak.

„Emeljük a tétet!”

A Tanítanék Mozgalom ezzel a címmel hirdette meg a polgári engedetlenségi hullámot, és jövő hétfőtől úgynevezett gördülő engedetlenséget javasolnak, amelynek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A Telex azt írja, hogy a Széchenyi tanárai már korábban bejelentették, hogy munkabeszüntetésre készülnek, ennek az lett az eredménye, hogy a tankerülettől jogellenes retorziókkal – kirúgással, intézményösszevonással – fenyegették meg őket.

„Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget” – nyilatkozta a Népszavának Czédly Mariann, az iskola egyik tanára. Hozzátette azt is, hogy korábban a tantestület kétharmada függesztette volna fel a munkát polgári engedetlenség keretében két napra, de sokan visszaléptek, amikor a tankerület retorziókat helyezett kilátásba.

A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-étől tervez szervezett polgári engedetlenséget, Törley Katalin, a mozgalom képviselője a lapnak azt mondta, több iskolában – például a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban – készülődnek a tanárok. A szakszervezetek pedig a jogi korlátok ellenére is országos sztrájkot szerveznek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top