nlc.hu
Otthon

Értékes aranyérméket találtak a padlójuk alatt

Egy rakás kincset találtak a konyhapadlójuk alatt

Egy szerencsés pár hihetetlen mennyiségű aranyérmét talált a konyhájuk padlója alatt.

A 250 000 font (több mint 115 millió forint) értékűre becsült kincset az észak-yorkshire-i Ellerbyben található 18. századi ingatlanban találták meg. A házban lakó pár “The Elderly Hoard“-nak nevezte el a felfedezést, ami idén októberben kerül árverésre. A házaspár 10 éve él az ingatlanban, és 2019-ben fedezték fel a rejtekhelyet, kezdetben azt hitték, hogy egy elektromos kábel.

Közelebbről megvizsgálva döbbenten tapasztalták, hogy egy kólás doboz méretű edényben aranyérméket találtak.

Ezek, mint kiderült, 1610-től 1727-ig, I. Jakab és I. Károly uralkodásától I. Györgyig terjedő időszakból származnak. Mivel a házaspár nem tudta, hogy mennyit érnek az érmék, mert miért is tudnák, kapcsolatba léptek a londoni Spink & Son aukciósházzal, akik elmentek, hogy megvizsgálják. Kiderült, hogy az érmék egy gazdag, befolyásos hull-i kereskedőcsaládhoz, a Fernley-Maisterekhez tartoznak.

aranyérmék

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

A család kezdetben vasércet, fát és szenet importált és exportált – később pedig az 1700-as évek elejéig politikusokként szolgáltak. Joseph Fernley és felesége, Sarah Maister hatalmas vagyont halmoztak fel életük során; Joseph 1725-ben, Sarah pedig 1745-ben halt meg. Most eladásra kínálják a készletüket, amelynek fénypontja egy 1720-as I. György-guinea, amely verdei hibás – az érméről hiányzik a király feje.

Gregory Edmund árverező szerint ez egy lenyűgöző és rendkívül fontos felfedezés. 

2021-ben írtunk egy másik csodás felfedezésről: kincsekkel teli hajóroncsokat találtak Izrael középső részén, Cézárea egykori kikötőjének közelében a tenger mélyén. A Régészeti Hatóság a Tel-Avivtól északra, Cézárea területén végzett tengeri feltárásán két ősi hajóroncs kincseit hozta a felszínre, több száz érmét, díszes, ritka drágakövekkel ékesített arany- és ezüstgyűrűket, sasfigurát, harangokat és hajóalkatrészeket.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top