nlc.hu
Otthon

Sorozatos melegrekordokat hozhatnak a nyarak

Sorozatos melegrekordokat hozhatnak a nyarak

Ezzel szemben a nyári hidegrekordok valószínűleg teljesen eltűnnek a század végére Magyarországon.

Trendszerűen növekszik a megfigyelések alapján a nyári melegrekordok száma az elmúlt 20 évben Magyarországon, míg a hidegrekordok mérhetően csökkennek – írta meg a Másfélfok. A Szabó Péter és Pongrácz Rita által készített elemzésből kiderült, idén nyáron öt napon született új országos napi maximumhőmérsékleti rekord, a minimumhőmérsékletben pedig kétszer történt ilyen (nevezetesen az ország szokásosan leghidegebb völgyében, mert nagyon száraz volt a levegő felettünk).

Olvadó fagylalt.

Fotó: Pixabay

A szerzők rámutattak arra, hogy a változatlan üvegházhatású gázkibocsátások mellett, a pesszimista éghajlati forgatókönyvet követve a nyári hidegrekordok teljesen eltűnnek a század végére az országban, melegrekordokból pedig akár négy és félszer is több lehet a változatlan éghajlathoz képest. Ha mérsékeljük a kibocsátásokat, és az optimistább forgatókönyvet követjük, a század közepéig akkor is duplázódni fog a melegrekordok száma, azonban utána nem növekedne tovább. A cikk beszámol arról is, hogy a klímaváltozás a csapadékrekordokat kevésbé érinti ugyan, de itt is növekedhet kissé az új nyári rekordok száma. Idén egyébként a rendkívüli aszály ellenére Magyarországon csapadékrekord is született egy napon.

Az elemzés készítői hangsúlyozták, hogy az éghajlatváltozásnak és a melegrekordok növekedésének minden szempontból érdemes volna gátat vetnünk, mert az emberi egészségtől a mezőgazdaságon át a kritikus infrastruktúráig számtalan kockázati tényezőt jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top