nlc.hu
Otthon

Csodás kirándulóhelyek Budapest környékén

Nézegess medvéket és csodás panorámát! 5 csodás hely Budapest környékén

Köztudott, hogy Magyarországon is csodás felfedezésre váró helyek vannak, és ha Budapesten élsz, még csak messzire sem kell utaznod ahhoz, hogy meglátogass pár igazi gyöngyszemet. Öt olyan kirándulóhelyet mutatunk, amit könnyen és gyorsan elérsz, akár autóval, busszal, vagy vonattal.

1. Medvelátogatóban Veresegyházon:

A Dunakanyar számos szép helyet tartogat, de most direkt nem ezzel kezdjük a felsorolást, hanem egy másik, Budapest közeli településsel, Veresegyházzal, ahol nem csak csodás helyeken andaloghatunk, hanem még medvéket (és más állatokat) is nézhetünk az ott található Medveotthonban. A Veresegyházi Tavak Tanösvény pedig kiváló választás, ha víz közelében szeretnél lenni. 

Még több infó itt.

Medvék a tóban

Fotó: Getty Images

2. Egyszer látni kell: Kisoroszi Szigetcsúcs

Ősszel mindenképp meg kell nézned a Kisoroszi Szigetcsúcsot, annyira pazar színekben tobzódik a panoráma ilyenkor, ami persze egész évben verhetetlen. Csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni. 
A Szigetcsúcsra lejutni legegyszerűbben autóval lehet, de tömegközlekedéssel sem annyira vészes. Táborozáshoz, sátras nyaraláshoz, nagy sétákhoz kiváló választás, kutya és gyermekbarát a környezet.

Még több info itt.

Kisoroszi szigetcsúcs

Fotó: Getty Images

2. A könnyen megközelíthető: Diósjenő

Diósjenő a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja, ráadásul Budapesttől alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető. Érthető, ha sok bakancsos turista választja kirándulásai célpontjául, hiszen innen elérhető a legrövidebb úton a Csóványos, ahol egy kilátóról tudunk a környékben gyönyörködni, de hasonlóképpen a Závoz nyeregről is csodás panoráma nyílik a Nógrádi-medencére. Ha nem szeretnénk nagy túrát bevállalni, akkor 5 kilométeres erdészeti tanösvény bejárására is lehetőség van, és meglátogathatjuk a Sváb-kastély parkját is.

Még több info itt.

Csermely

A kirándulók imádják Diósjenőt (Fotó: Getty Images)

3. Az erdő ölén: Magyarkút

A Kispiros vonalán Diósjenő irányába, az erdő hűvösében találjuk Magyarkutat, az apró települést, ahová egyre több fővárosi is kiköltözik. Boltot itt ne keressünk, az csak a pár kilométerre arrébb található Verőcén van, érdemes tehát felszerelkezve érkezni. Innen elindulhatunk, a Les-völgy irányába, illetve Királyrét felé. Magyarkúttól kelet felé rátérhetünk az országos kéktúra útvonalára, északnyugat felé Nógrád várához vezet a jelzés, északkelet felé elindulva pedig a Naszály, meredek oldalú karsztfennsíkjára juthatunk.

Kisház az erdőben

Fotó: a szerző sajátja 

Az útvonal az Irma-forrás mellől indul, amit 1890-ben építettek ki, és mellette beülhetünk egy cuki fogadóba is.  Ha pedig itt szállnánk meg, arra is van lehetőség, hiszen egy egész üdülőtelepet is találunk az apró településen.

4. Mesebeli lebegő falu: Bokodi-tó

Gondolkodtunk, hogy beletegyük-e a gyűjtésbe, hiszen a Bokodi-tó elég ismert, de mivel tényleg képeslapra kívánkozik, annyira szép, így arra jutottunk, nem hagyhatjuk ki a szórásból.  A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó területe a különleges „úszó falujával” kedvenc Insta-helyszínné vált az utóbbi években. Azt azonban fontos tudni, hogy az épületek magántulajdonban vannak.

A Bokodi-tó a naplementében.

A Bokodi-tó nyári naplementében (Fotó: Getty Images)

5. Magyarország legromantikusabb vára: Bory-vár

Az európai hírnévre szert tett vár múzeumként és galériaként is funkcionál és évente több ezer látogatója van. Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 40 nyáron keresztül a saját kezével alkotta meg a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben álló Bory-várat, mely napjainkban magánmúzeumként működik. Az épületet megérdemel egy látogatást, ugyanis a művész nem tervrajzok, hanem a fantáziája alapján dolgozott. A falakon belül  festménygyűjteményt, számtalan régiséget, szobrot nézhetünk meg.

Még több info itt.

Bory vár

Fotó: Facebook/Bory vár

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top