nlc.hu
Utazás

Fotók a kisoroszi Szigetcsúcsról

Vadregényes randihelyszín helyett turistaetető: búcsú a Szigetcsúcstól

Hamarosan megkezdődik a százmilliós beruházás, az ország egyik legszebb vízpartját elfoglalják a hatalom kegyeltjei. Képekkel búcsúzunk.

Nehéz erről a témáról pártpolitika-mentesen írni, úgyhogy maradjunk a tényeknél – meg a képeknél, amik ugye régi közhellyel élve magukért beszélnek, nekünk tehát különösebben nem kell. Ami biztos: van nekünk (még) egy kisoroszi Szigetcsúcsunk, egy pár négyzetméteres ártéri erdő, amely ősszel és tavasszal izgalmas, az áradó és apadó Dunának hála folyamatosan változó, romantikus, festői sétahelyszín, nyáron pedig kenus- és nomádtábor-paradicsom.

Aki a városban él, és elege van a zajból és az emberekből, annak magától értetődő, bármikor becélozható helyszín a szigetcsúcs. Sokat kell sétálni, mire kiérünk a partra, de ez a lényeg: se autó, se aszfalt, és úgy általában sincs nagyon jele a civilizációnak, leszámítva az időnként csapatban megjelenő mountan bike-os kamaszokat, akik Bluetooth-hangszórókkal és olcsó borokkal buliznak (senkit nem zavarnak egyébként), a nagycsaládokat és negyvenéves kempingszékekkel érkező nyugdíjasokat.

Ez volt a lényeg: hogy nincs itt semmi.

Kisoroszi Szigetcsúcs

Fotó: Neményi Márton

Volt. A helyi kormányhivatal és a Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanis eldöntötte: beépítik ezt a területet is. Ez ősi magyar szokás szerint azt jelenti, hogy különösebb versenyeztetés nélkül, áron alul odaadják egy jól bevált, a hatalommal baráti viszonyt ápoló beruházónak, aki a tervek szerint telepít majd:

  • aszfaltutakat;
  • mobilvécéket;
  • büféket;
  • elektromos kisvasutat;
  • parti sétányt;
  • csatornát, szaniterrendszert, öltözőket.

Az sem zavarja az ügynökséget, a hivatalt és a polgármestert, hogy a húszhektáros terület Natura 2000 védelem alatt áll, a Duna-Ipoly Nemzeti Park jelezte aggályait, és petíció is indult, hogy hagyják békén a szigetcsúcsot, ezt háromezren alá is írták. A polgármester ezt politikai blöffnek minősítette a Telexnek, szerinte alig írták alá helyiek, és különben is, „a zöld nem különbözik a vöröstől”.

Kisoroszi Szigetcsúcs

Fotó: Neményi Márton

Önmagában persze nem ördögtől való ötlet, hogy kezdjenek valamit a Szigetcsúccsal, hiszen a spontán táborok és bulik tényleg leamortizálták a növényzetet és az élővilágot, a hátrahagyott szemétről nem is beszélve, de valahogy meg tudjuk érteni azokat, akik szkeptikusak az ilyen óriásberuházásokkal. (Egy szó: Balaton.) Ezeknek a vége ugyanis jó eséllyel nem csak aszfalt az ösvény helyén, tér- és díszkövek a fű helyén és lakossági zenés, street foodos plázs, hanem a kizárólag az elit számára megfizethető belépő a jobb partszakaszoknál. (Erről persze egyelőre nincs szó, nem úgy, mint a Kopaszi-gáton.)

Akárhogy is, sosem éreztük még ennyire indokoltnak az alábbi képeket, amelyek a legkülönbözőbb évszakokban és vízállásoknál készültek az elmúlt években. Ha végeztek a munkával, elővesszük, és megnézzük, mi maradt mindebből. Reméljük a legjobbakat.

Kisoroszi Szigetcsúcs
Megnézem
Összes kép (16)

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.