nlc.hu
Otthon

Kerti spórolás

6 dolog, amivel rengeteget spórolhatsz a kertben

Adunk pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a kertészkedés ne legyen költséges, úri hobbi.

Szeretsz kertészkedni, de az egyre költségesebbnek érzed? Változtass taktikát, segítünk, miben tudsz spórolni!

Tervezd meg tudatosan!

A magok, hagymák és hasonló ültetnivalók beszerzése költséges lehet. Egy sokkal gazdaságosabb megoldás csak néhányat vásárolni, majd később megtermelni belőlük saját magjaidat és lemetszeni a hajtásokat dugványozásra.

Számos növényt termeszthetsz a piacon vásároltakból, például a zsálya, bazsalikom, rozmaring és menta is gyökeret növesztenek.

Drága permetszerek helyett

A gyomok és kártevők minden kertben megjelenhetnek, függetlenül attól, hogy természetes, vagy vegyi ellátást kapott az adott terület. Azonban ezek ellen is léteznek bevált organikus megoldások.

Tipp: a mosószerhez kevert chilipor, a szappanos zöldségolaj és más keverékek hatékonyak lehetnek a nem kívánatos látogatók megfékezésében. A felszín sűrű talajtakaróval való lefedése megvédi a növényeket a talajban található kórokozóktól és azok spóráitól.

Spórolj okosan: így kertészkedj!

(Fotó: Getty Images/Lourdes Balduque)

Komposztálj!

Habár komposztot sok helyen vásárolhatsz, a saját készítésű minőségét semmi nem múlja felül. Komposztálás során a kerti „hulladék” és a konyhai maradékok mágikus (pontosabban biológiai) módon „fekete arannyá” változnak. A komposztálás nem kifejezetten nehéz feladat. Alapjaiban nincs szükséged másra, mint egy kijelölt helyre, ahová összegyűjtheted a komposztálnivalót, amit aztán nedvesen tudsz tartani – a többit a természet elvégzi helyetted.

Gyűjts esővizet

A kertek (még a száraz változatok is) rendszeres öntözést igényelnek, különösen a forró, száraz hónapok során. A nagyobb kerteknek több vízre van szükségük, ami gyakran a számlákon is egyértelműen meglátszik. Ezeket a költségeket drasztikusan csökkentheted, ha odafigyelsz a víz összegyűjtésére és tárolására.

Évelők előnyben

Igyekezz főleg évelőket ültetni a kertedben. Akár dísznövényekről, akár termésük miatt ültetett fajokról van szó, az évelőkkel az ember hosszú távra tervez.

Óvd a kerti szerszámaid

Legyenek meg a legalapvetőbb szerszámaid, és figyelj azok karbantartására. Idővel látni fogod majd, hogy gyakran a leghasznosabb és leggyakrabban használt eszközök a legolcsóbbak és legegyszerűbbek is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top