nlc.hu
Otthon

610 ezer forint miatt vesztette el a házát

610 ezres hitel miatt vesztette el a házát a beteg nyugdíjas

A 40 millió forintot érő családi házat 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Mindezt egy 610.000 forintos alaptartozás miatt, ami az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt.
hitel

Németh Károly, akinek nemrég kellett átadnia a házat, azt mesélte a Blikknek, hogy több betegséggel is küzd, volt már stroke-ja, infarktusa, cukorbetegséget is diagnosztizáltak nála, emiatt már dolgozni sem tud, pedig fűtésszerelőként valószínűleg lenne munkája. Ez a tortúra lelkileg is tönkretette, fogalma sincs, hol fog majd lakni.

Károly állítja: a házát egy 610 ezer forintos személyikölcsön-tartozás miatt árverezte el a hatóság. Az új tulajdonos, a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért.

„Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam” – magyarázta a férfi.

A város lakói felháborodtak az ügyön, sajnálják a férfit, akit sokan ismernek a településen. Igazságtalannak tartják, hogy ennyi pénzért elveszik valaki feje felől a tetőt. Ráadásul a vételárból sem kap semmit a férfi, a bírságok, az illetékek mellett a végrehajtó díját is ebből a pénzből vonják le,

mindenki nyer az ügyleten, csak a beteg férfi nem.

A Blikk megkereste a végrehajtást kérő céget, választ ígértek megkeresésükre, ám az a cikk megjelenéséig nem érkezett meg. A Blikk információi szerint a végrehajtást elrendelő budapesti cég és a vevőként szereplő társaság székhelye ugyanabban a budapesti irodaházban van.

Májusban írtunk egy másik igazságtalan esetről: János ellen 2017-ben kért végrehajtást a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt., és kezdeményezték a balatonszabadi háza elárverezését is. A férfi végül megállapodott a követeléskezelővel, majd az adósságát egy összegben rendezte, és lerótta a végrehajtó munkadíját is. A követeléskezelő jelezte a végrehajtónak, hogy megkapta a pénzét, a végrehajtó nő 2021 márciusában pedig le is írta, hogy a végrehajtás befejeződött. Igen ám, de egy jó hónap múlva, 2021. április végén a végrehajtó felszólított arra, hogy önkéntesen fizessen a banknak, valamint hagyja el az ingatlant, mivel azt a bíróság végzése által jogerősen elárverezte.

Kiemelt kép: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top