nlc.hu
Otthon

Segítséget kér a közkedvelt újbudai közösségi tér

Veszélyben a Tranzit: egy szeretett bisztró és kultúrtér segélykiáltása

„A Tranzit kávézó 18 éve színhelye vidámságnak, melegségnek, előadásoknak, kiállításoknak, adománygyűjtéseknek, koncerteknek és különböző eseményeknek. (...) Barátságok, szerelmek szövődtek itt, házasságok köttettek, családok és mély kapcsolatok alakultak a szemünk láttára. Ez a hely most veszélybe került.”

A Kosztolányi Dezső tér ikonikus épületében, az egykori távolságibusz-pályaudvar várótermében nyílt 18 évvel ezelőtt a Tranzit Art Café. Az Egri Orsolya által vezetett kávézó azóta a XI. kerület egyik kedvelt közösségi terévé, kulturális helyszínévé és nem utolsósorban vendéglátóhelyévé vált. Napi ebédmenüjük a környék egyik kedvence, kitartottak a pandémia alatt is. Sütemény- és tortabeszállítójuk a kiváló, szintén újbudai Édes Sári.

Népszerűségüket rendszeresen használják fel családokat segítő adománygyűjtésre, kiállítások, zenés és irodalmi estek helyszíne, nyáron szabadtéri vetítéseket rendeznek, kvízjátékaik telt házasak.

A Tranzit Art Café belső tere

Fotó: Tranzit Art Café Facebook

A Budapest Építészeti Nívódíj dicsérő oklevelében részesült épület

A Bukarest utcai autóbuszpályaudvar akkor igen modernnek számító együttesét 1963 nyarán adták át, majd megszűnésével néhány évig üresen állt. 2004-es átépítését követően a rá következő évben a kávézó Budapest Építészeti Nívódíj – dicsérő oklevél elismerésben részesült.

A munkálatokat végző Borsay Attila építészműterme így írt a feladatról: „Megóvtuk a külső perontetőket, alattuk a kávéház terasza funkcionál most, amelyet sűrűn kiültetett növényzet véd a portól és a zajtól, intim belső oázist hozva létre, itt létesült Magyarország első párakertje. Az épület most, mint egy megtisztított talált tárgy várja a vendégeket kívül és belül, a tetszhalott ház új élettel töltötte meg a környéket, a felújítással gazdagodott belső-Kelenföld.”

A több mint száz ember vendégül látására alkalmas kulturális és gasztrotér most segítséget kér.

„Kedves vendégeink!
A Tranzit kávézó 18 éve színhelye vidámságnak, melegségnek, előadásoknak, kiállításoknak, adománygyűjtéseknek, koncerteknek és különböző eseményeknek.
Igyekeztünk részt venni mindenféle szociális szerepvállalásban, hogy kiálljunk a számunkra fontos értékek mellett.
Barátságok, szerelmek szövődtek itt, házasságok köttettek, családok és mély kapcsolatok alakultak a szemünk láttára.
Ez a hely most veszélybe került. A mindenkit sújtó gazdasági válság és a megnövekedett rezsiköltségek ránk is hatással voltak.
A jelenlegi állás szerint szeptember 30-ig tudjuk nyitva tartani a kávézót, de bízunk benne, hogy a segítségetekkel átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot.
Szponzorokat is keresünk!
Tranzit”

Aki szeretne és tud segíteni a Tranzit Art Café fennmaradásában, keresse őket az itt megtalálható elérhetőségek egyikén.

A Tranzit helyszínéről így ír a Pestbuda várostörténeti lap

„A Bukarest utcában az 1960-as években modernnek számító stílusban elkészült épületet Félix Vilmos tervezte. Érdekessége, hogy a szinte csupa üveg forgalmi épület mellé, a tér másik végébe 1967-ben szociális épület került, és a kettő között feszül az előregyártott betonelemekből kialakított, izgalmasan hullámzó farkasfogas tető. A várócsarnok alapterülete nem volt kevés, 130 négyzetméter, amelyet Rác András kompozíciója díszített. A falon postakocsit ábrázoló mozaikkép volt látható, míg a mozaikok fölé vasból készült autóbuszok kerültek, szimbolizálva a közúti közlekedés fejlődését. Az 5 és fél négyzetméteres mozaik idővel megkopott, sérült, de 1981-ben maga a művész újította fel. A mű ma is az eredeti helyén, az épület belső falán látható, de a vasplasztika új helyre, az épületen kívülre került.” Olvassa tovább a Domonkos Csaba cikkét a Pestbudán!

Forrás

Farönk installáció a Tranzit Art Café előtt

„1 perce mindenkinek van! Ülj le egy percre! Igazi fára! Vegyél egy nagy levegőt!” / Fotó: Tranzit Art Café Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top