nlc.hu
Otthon
A vegánoknak és tojásallergiásoknak sem maradnak bundás kenyér nélkül

Bundás kenyér tojás nélkül? Sokaknak lehet ajándék a vegán bundás kenyér receptje – sósan és édesen

Bundás kenyér csupa növényi hozzávalóból: egy sós és édes recepttel is szolgálhatunk.

Az élet szomorú és sivár bundás kenyér nélkül. De mit tehet az, aki tojásallergiás vagy saját döntéséből kifolyólag nem eszik tojást? Két megfejtést is hoztunk!

A növényi étrenden élők pontosan tudják, micsoda kincs a konyhában csicseriborsóliszt és a sörélesztőpehely. Előbbi a tojás pótlására szolgál, utóbbival elsősorban a sajtos ízt idézik meg, valamint krémesítenek az állati összetevők nélkül sütők-főzők.

A Vegasziget blog írójával, Dankóné Reisinger Magdolnával hosszan beszélgettünk vegánsága történetéről, a vele készült interjúnk jövő héten jelenik meg. Az édesanya kamaszoknak írt vegán szakácskönyve, a Most tiéd a konyha! a közelmúltban jelent meg. Az ő receptgyűjteményében foglaltak alapján íme, a tojás nélküli bundás kenyér receptje, ami ebben a formában 100% vegán.

A sós verzió után jöjjön egy édes is, a vajas-tejszínes-porcukros french toast után szabadon, hiszen mint tudjuk, a bundás kenyér édesen is nagyon finom. Kaláccsal pedig még finomabb.

Csicseriborsó és csicseriborsóliszt

Igazán sokoldalú lisztet lehet kinyerni a csicseriborsóból / Cathy Scola, Getty Images

Növényi megoldások

  • A csicseriborsóliszt egy kincs, készülhet belőle növényi omlett vagy a csicseriborsó-konzerv levéből tojáshabhoz hasonló hab, ez az aquafaba. A csicserikonzervből pillanatok alatt készülhet falafel vagy hummusz is, de pörköltalapként is kiváló.
  • A tojásmentes nokedli vagy palacsinta ideális alapja a zabliszt.
  • A lenmag összeőrlésével „lenmagtojást” hozhatunk létre, ami akárcsak a tojás, összetartja az élelmiszereket.
  • Remek növényi tejföl készíthető olajos magvak krémesre turmixolásával és citrom hozzáadásával. A kesudió és mandula is alkalmas e célra.
Mediterrán csempén fehér tányéron francia pirítós

Vegán „francia pirítós” / Fotó: CreatiVegan.net, Getty Images

 

Tipp a sütéshez

A serpenyőben való sütés helyett egészségesebb, ha egy tepsibe öntöd az olajat, és sütőben sütöd meg a bundás kenyeret kb. 180 C fokon. Miért? Ugyanis az olaj hevítése nem túl egészséges dolog. A rántott dolgokat vagy a sült krumplit, a fasírtot is elkészítheted ezzel a technikával.

Sós bundás kenyér recept

Hozzávalók::

  • 4 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
  • 1 csipet kurkuma (elhagyható, de a színe miatt érdemes használni)
  • Metélőhagyma vagy szárított fokhagymapor – ízlés szerinti mennyiségben
  • 1 dl napraforgó- vagy olívaolaj a sütéshez
  • 60 dkg kenyér vagy másnapos zsemle, bagett, kifli
  • 2 csipet só
  • 2 dl víz

Elkészítése:

  • A csicseriborsóliszthez öntsünk 1 dl langyos vizet.
  • Várjunk 2 percet, ez idő alatt sűrűsödni fog a massza.
  • Ezután hígítsuk fel a maradék vízzel. Egy tojásszerű, híg masszát kell kapnunk. Ekkor keverjük bele a sós változathoz a fűszereket. Forrósítsd fel az olajat, majd mártsd bele a masszába a felvágott kenyeret / kiflit / zsemlét, és süsd ki. Vigyázz, mert a forró olaj hajlamos arra, hogy kifröccsenjen és megégesse a kezedet.

Édes bundás kenyér recept

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 bögre mandulatej
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 1 dl kókuszolaj a sütéshez
  • 60 dkg kenyér, még finomabb kaláccsal
  • Az édes bundás kenyér elkészítése:

Elkészítése:

  • A banánt alaposan nyomkodjuk össze villával, és adjuk hozzá a növényi tejet és az ízesítőket.
  • Botmixerrel dolgozzuk krémesre a masszát, majd ebbe mártsuk bele a kenyeret vagy a kalácsot.
  • Forró kókuszolajon süssük ki úgy, hogy belül még szaftos maradjon.
vegán bundás kenyér őszibarackkal

Édes bundás kenyér / Fotó Dankóné Reisinger Magdolna Most tiéd a konyha! című szakácskönyvéből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top