nlc.hu
Otthon

Vízerőművel spórolnak Erdélyben

Saját vízerőművet épít egy erdélyi község, hogy csökkentse a villanyszámláját

A közvilágítás is ezzel működne majd.
spórol

A Beszterce-Naszód megyei Párva község vezetői úgy döntöttek, hogy megpróbálják saját hatáskörben fedezni a település áramszükségletét, ezért építenek egy saját mikro vízerőművet – írja a foter.ro. Az ehhez szükséges pénzt a Norvég Alapból kapják. Az erőművet a Rebra folyón építik majd meg, a kivitelezés összesen 8,4 millió lejbe kerül majd.

Ha elkészül az erőmű, az árammal a település közintézményeit – a községházát, az elemi és az általános iskolát, az idegenforgalmi információs központot, a víztisztító állomást, a szivattyúállomást, valamint a sportpályát – látják majd el, de a közvilágítás is ezzel működne majd, valamint a fűtés is.

A tervek szerint csak a közvilágításon havi 20 ezer lejt spórol meg az önkormányzat. Mindemellett úgy gondolják, hogy vízerőművel sokkal kevesebbet ártanak a természetnek, mintha a téli időszakban több ezer köbméternyi tűzifát vágnának ki.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top