nlc.hu
Otthon

Kanyarban helyeztek el fekvőrendőrt a bicikliúton

Lejtő alján, kanyarban helyeztek el fekvőrendőrt a Budapest-Balaton bicikliúton

A kerékpáros közösségi oldalak csak kajászói küszöbszörnynek nevezik a kanyarba elhelyezett fekvőrendőrt, ami már közepes sebesség mellett is nagyot dob a bringán.

Kajászó határánál a Budapest–Balaton (Buba) bringaúton egy közel tíz centis bukkanó helyezkedik el egy lejtő alján található kanyarban. A helyi polgármester szerint a fekvőrendőr a bicikliseket védi, az érintett államtitkár szerint pedig felháborító, hogy ilyesmi épülhetett. A Telex cikke egy szemtanút szólaltatott meg arról, milyen a váratlan találkozás a bukkanóval:

Tordas felől érkezve egy komoly lejtőn lehet a faluba érkezni. A sok mászás után jólesne a lefelé robogás. A szemem sarkából láttam egy 10 km-es táblát. Micsoda? Tíz kilométer max? Fékeztem, de a kanyar után egy brutális fekvőrendőrt helyeztek el. Szinte észrevétlenül. Ha nem fékezek óvatosságból, most nem hiszem, hogy írnék egy szót is. Egy kerékpárúton ilyen sebességcsökkentő megoldás! Elképesztő és iszonyúan veszélyes.

Fekvőrendőr

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Sokakat sokkolt a brutális forgalomlassító próbálkozás, és volt, akinek azt mesélték a helyiek, hogy már 17 balesetet okozott. Révész Máriusz, a Budapest–Balaton (Buba) kerékpárút beruházásért felelős államtitkár két napja hallott az esetről, felháborítónak tartja, és szerinte az önkormányzat nem tehet ilyet. Hamarosan konkrét lépéseket tesznek. Kocsis Zoltán, Kajászó alpolgármestere szerint tisztázni kell két fogalmat: nem fekvőrendőr és nem kerékpárút, hanem 4-5 centi magas „forgalomlassító küszöb” és „közforgalom előtt megnyitott közút”. Természetesen az önkormányzat helyezte ki őket, ráadásul állításuk szerint azért, hogy megmentsék a kerékpárosokat. A fent említett 17 baleset még a forgalomlassító küszöb átadása előtt történt, mert a lejtő alján lévő kanyarban sorra hasaltak el a biciklisták, akik aztán az út menti árokba estek. Voltak súlyos sérülések is, kétszer is mentőhelikoptert kellett hívni. Ezután ült össze az önkormányzat és döntött a forgalomlassítók kihelyezéséről, ugyanis meg akarják fogni a forgalmat, mielőtt nagyobb baj történne. Arra a felvetésre, hogy nem tűnik szabványosnak a fekvőrendőr, sőt barkácsmegoldás jellege van, Kocsis Zoltán azt mondja: így sikerült önerőből megoldani. Ha bárki tud biztonságosabbat, és pénze is van rá, nem állnak az útjába, hogy kicserélje a küszöböket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top