nlc.hu
Otthon

Évek óta nem tudja kitenni a lakóit az átvert tulaj

Három éve nem tudja kitenni a lakóit az átvert tulaj

A házaspár attól fél, ha nem fizetnek albérlőik helyett, végrehajtás alá kerül az ingatlan.

A rezsiárak növekedése miatt belerokkanhat albérlői trükkjeibe egy háromgyermekes család. A Blikk számolt be Hurton Tamás esetéről, aki iratok, számlák tucatjával tudja igazolni, hogy már harmadik éve ő fizeti annak a családnak a számláit, akik kibéreltek tőlük egy budapesti, VII. kerületi lakást. A tulaj ugyanis, ha nem akarja, hogy a jelenleg 50 millió forintot érő ingatlan a tartozások miatt végrehajtói eljárás alá kerüljön, kénytelen kifizetni a lakáshoz tartozó gáz-és áramfogyasztást, amihez neki csak annyi köze van, hogy ő a lakás tulajdonosa. A család békében, jogszerűen akarná megoldani a problémát, de ebben nem partnerek sem a bérlők (akik nem fizetik a rezsiszámlákat), sem a szolgáltatók.

Egy piros labda egy padon, amin egy dühös/ideges arc van.

Fotó: Pixabay

A család számára a kialakult helyzet a növekvő rezsiárakkal együtt egyre elviselhetetlenebb. Mint Hurton Tamás a lapnak fogalmazott:

A gyerekeimmel lekapcsoltatom a villanyt, nem zuhanyozhatnak öt percnél tovább, hogy a megnövekedett energiaárak miatt spóroljunk. Hogyan magyarázzam meg nekik, hogy még szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat a nekik idegen albérlők miatt, akik havonta százezres adósságokat halmoznak fel azzal, hogy nem fizetnek sem a villanyért, sem a vízért, sem a közös költségért?

Hurton Tamás grafikus tanár, aki kutató vegyész feleségével 2019-ben határozatlan időre adta bérbe egy fiatal párnak a gyermekeiknek vásárolt lakást. Úgy gondolták, annak bevétele egy kicsit hozzájárul majd a családi költségvetéshez, ám már három hónap múlva kiderült, nemhogy hasznuk nincs, de kiadásaik keletkeztek a szerződésből.

Hurtonék jogi úton, tértivevényes levélben ügyvédi felszólítást küldtek a bérlőknek a szerződés felbontására, de ők nem reagáltak. A grafikus szerint nem állnak szóba velük, megváltoztatták a telefonszámokat, sőt, burkoltan meg is fenyegették őket, hogy hagyják abba a „zaklatást”. A házaspár megpróbálkozott a szolgáltatóknál is, hogy a tartozások befizetése után szereljék le a mérőórákat, ne kelljen más fogyasztását fizetniük. Egy, a tulajdonosnak írt levél szerint az áramszolgáltató nem tehet semmit, ha a fogyasztásmérő leszerelése harmadik fél érdekeit sérti.

A felhalmozódott hátralék már több mint 2, 4 millió, amit Hurtonék nem tudnak kifizetni, ahogy „nem tudják elviselni a havi 400 ezres számlákat a jövőben sem.” 

A házaspárnak többen ajánlották, béreljenek fel kopasz, kigyúrt biztonsági embereket, akik őt perc alatt kiürítik a lakásukat, de ők mindent jogszerűen szeretnének csinálni. Azt elhatározták, többet nem fizetnek mások helyett, egy albérlői kényszer-kilakoltatási ügyekben jártas jogászt bíztak meg az üggyel. Sajnos, még így is legalább fél év lesz, mire pont kerülhet az ügy végére, ráadásul november 15-től a törvény sem engedélyezi tavaszig a kilakoltatást, vagyis az albérlők újabb öt havi számlatartozást halmozhatnak fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top