Van olyan család manapság, amely tagjainak életét nem bonyolítják az ételallergiák és -intoleranciák kitételei? Hozzá kell tennünk ugyanakkor azt is, hogy a hozzáadott cukorban és búzalisztben mérsékelt étkezés még senkinek sem ártott meg, úgyhogy bátran kísérletezzenek a kímélőbb hozzávalókkal azok is, akiknek nincsen papírja arról, hogy valamit ne ehetne.
Az alábbi recept csak a laktóz- és tejcukorérzékenyek – és persze a vegánok – számára nem ideális, ellenben kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánljuk. Nagy előnye, hogy nem egy rétegzett torta. Egyetlen rétegére csak a csokibevonat kerül, hogy adjunk az össznemzeti Túró Rudi-szeretetünknek is.
Egy túrótorta-alapreceptünknek illik lennie!
A túró a magyar konyha egyik kincse, nem igaz? Rögös és savanykás, és épp olyan jól működik köménnyel és pirospaprikával a körözöttben, mint porcukorral és tejföllel a túrós tésztában, szalonnapörccel a csuszában pedig újabb arcát mutatja meg.
A középszerű cukrászdákban – ne adj isten a hipermarketek cukrászpultjában – kínálkozó túrótorták zselésített-stabilizált állaga és jól ismert egyeníze nem sok örömöt nyújt. Ez az egyszerű ízvilágú torta pedig megéri azt az órácskát, míg elkészül. Könnyű lesz és krémes, komfortmegoldások nélkül.
Mentes kérdések
- A zabpehely alapvetően gluténmentes, de ha glutént is feldolgozó üzemben készül, fenn áll a keresztszennyeződés lehetősége. Az ételintolerancia vagy -allergia mértékétől függően szükséges odafigyelni a gluténmentes címkére a zabpehely csomagolásán.
- Ideálisabb a kis szemű zabpehely a recepthez.
- A cukormentes életmódot követők számos opció közül választhatnak, miként oldják meg az ételek egy részében elkerülhetetlen édesítést. Az alábbi tortából kihagyhatatlan az édes íz, amihez mi xilitet, más néven nyírfacukrot használtunk (ma már valójában kukoricarostból készül). Fontos, hogy amennyiben olyan cukorpótlót használunk, amelynek édesítő hatása eltér a kristálycukorétól, ilyen például az eritrit, az édesítő ízével arányosan számoljuk ki, mennyit tegyünk bele. A nyírfacukornál könnyű a dolgunk, az édesítőereje megegyezik a fehér cukoréval.
- A cukormentes keserű csokoládé annál jobb, minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz a kakaóvajon és kakaóporon kívül. A legtöbb terméket maltitollal édesítik, de az egyik legjobb minőségű cukormentes étcsoki, a Lindt táblás étcsokoládéja például nem is tartalmaz édesítőt és adalékokat. Cserébe meg is kérik az árát a színtiszta kakaónak és svájci csokoládénak.
„Túró Rudi torta” cukor- és glutén nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 50 g gluténmentes zabpehely
- 450 g tehéntúró
- 90 g nyírfacukor, más néven xilit
- 3 db tojás
- 2 dl tejföl
- Fél citrom leve és/vagy reszelt héja (attól függően, mennyi savanykás ízt szeretnénk hozzáadni)
- 1 kiskanál vaníliakivonat vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjai
- Csipet só
- 1,5 kiskanál sütőpor vagy 0,5 kiskanál szódabikarbóna
A csokiborításhoz:
- 90 g étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 70 ml tejszín
- Opcionális: friss gyümölcs a tetejére
Elkészítése:
- Egy nagyobb tálba rakjuk a tortaalaphoz szükséges összes hozzávalót az egész tojásokkal együtt.
- Robotgéppel elegyítjük, hűtőben legalább negyed órát pihentetjük.
- 26-30 centis tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük a masszát, a tetejét elegyengetjük.
- Előmelegített sütőben 180 C fokon alsó-felső sütés funkcióval 30 perc alatt készre sütjük. (Hőlégkeveréses funkcióval kevesebb idő is elegendő.)
- A csokiborításhoz a hozzávalókat vízgőz felett felolvasztva elegyítjük.
- Ne a tűzforró tortára öntsük a csokit, hagyjuk kihűlni, azután vonjuk be vele!
- Mindenféle friss gyümölcs és kompót, olajos magvak is jól illenek hozzá díszítésként.
A recept ötletadója a Mónisüti blog írója, Sütis Móni: Mónisüti című, 2021-ben megjelent süteményes könyve volt.