Tejbegríz vagy egyes tájegységeken tejbedara. Hagyományosan mindössze három összetevőből áll: tej, búzadara, cukor (és persze az édességekből elmaradhatatlan csipet só). Szeretett feltétei a kakaópor- vagy a fahéjszórás, de sok gasztromán nem áll meg itt, és tovább cifrázzák kompóttal vagy egzotikus gyümölcsökkel, vagy épp az egyszerű kakaószórás helyett csokit olvasztanak, és folyatnak a már nem tűzforró, kicsit megkötött tejbegríz tetejére.
Készítésének típushibáit jól ismerjük: pillanatok alatt odakap a lábas alján, és kezdhetjük újra. A búzadara könnyen becsomósodik, amit vagy sikerül kiegyengetnünk a fakanállal, vagy nem. Szintén hiba, ha túl folyós; ahogyan az is, ha cementszerűen megköt, és a végén megáll benne a kanál.
Miért ilyen nehéz eltalálni a megfelelő állagot?
Egyszerűen azért, mert a készítés közben nem azt a sűrűséget mutatja, mint tíz perccel később. A titok az alapanyagok arányaiban és abban rejlik, hogy a tűzről levétel után számolnunk kell a búzadaraszemek további duzzadásával és a textúra szilárdabbá válásával.
Ahány ház, annyi tejbegríz. Valaki kifejezetten a folyósra utazik, az ételallergiásoknak és vegánoknak marad a kókusztej vagy más zsírosabb növényi tejféle. Az elvetemültek pedig ki is rántják a tejbegrízt.
Próbáljuk ki lágyan és krémesen!
Olcsó megoldást nem ígérhetünk. Néhány évvel ezelőtt még eszünkbe sem jutott volna az alábbi plusz hozzávalók árára felhívni a figyelmet – 2022-ben azonban hivatalosan is új időszámítás indult.
A krémes tejbegríz titka egyszerű. Az elkészült grízhez először is még a lábasban adjunk egy kis teavajat (csapott evőkanálnyit), majd a már nem tűzforró ételt forgassuk össze 30% zsírtartalmú, előzőleg felvert habtejszínnel. Ez a titka.
A tökéletesen krémes tejbegríz recept
Szigorúan tartsuk be az alapanyag-arányokat és a lépéseket az ideális állag elérése érdekében.
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 2,5 evőkanál cukor
- 10 evőkanál búzadara
- 2 dl min. 30 %-os zsírtartalmú habtejszín
- 1 evőkanál teavaj
- 1 csipet só
- Kis extra: vaníliakivonat vagy vaníliarúd
Elkészítése:
- Plusz lépés: ha vaníliarúddal főzzük, vágjuk hosszában keresztbe a vaníliát, kiskanállal kaparjuk ki a magjait. A rúd és a magok is mehetnek a hideg tejbe.
- A hideg tejet lábasban tegyük a tűzre (közepes lángon), és tegyük bele a sót, cukrot.
- (Még hidegen) minimális szórásokkal kezdjük el adagolni bele a búzadarát folyamatos kevergetés mellett.
- Ahogyan fokozatosan melegszik a tej, úgy adagoljuk hozzá kevesenként a darát. Ha egyszerre belezúdítjuk, garantáltan csomós lesz.
- Ha magára hagyjuk a lábast, a cukros tej gyorsan odakap, megég az alja, és kezdhetjük újra.
- Türelmes adagolás mellett kb. 7-8 perc alatt lesz készen.
- Még a lábasban adjuk hozzá a teavajat.
- A már nem tűzforró ételt frissen felvert habtejszínnel forgassuk össze.
- Érdemes frissen kiporciózni, hogy a legszebben tálalhassuk. Ízesítsük a kedvenc feltétünkkel.
Kész a krémes, lágy tejbegrízünk!