nlc.hu
Otthon

250 éves tatai platán lett az Év Fája 2022-ben

Az Év Fája egy majdnem 250 éves tatai platán lett

A versenyre 32 fát neveztek, a szakmai zsűri 12-t választott ki, melyekre 12606 szavazat érkezett.

Kihirdették a 2022-es Év Fája verseny győzteseit: A július óta tartó online szavazás végén 3887 szavazattal szerezte meg az Év Fája verseny első helyét a tatai angolkertben a Cseke-tó felett álló (fekvő) platán „híd”. A Hős Fa címet idén a Lengyeli-legelő fái, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az Aggastyán, a Micsky hársak egyike kapta.

Platán "híd" a tatai Angolkertben.

(Fotó: evfaja.hu)

A becslés szerint a nyertes 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt a vizes talajon, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Ez az Angolkert egyik legjellegzetesebb fája. A második helyen egy angyalföldi gesztenyefa végzett, a harmadik egy 250 éves, miskolci fekete nyárfa lett. A nyertes speciális faápoló kezelést és madárodúkat kap.

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

A szervezők arra hívták fel a figyelmet, hogy a vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése.

Idén összesen 32 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 12 döntőst. A fákra összesen 12606 szavazat érkezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top