nlc.hu
Otthon

Avar meghagyása a kertben

Ezért ne zsákold be a lehullott faleveleket!

A talaj egészsége alulértékelt, ugyanakkor rendkívül kritikus környezeti tényező. Elősegíti a mikrobák sokféleségét, valamint az egészséges növényeket és állatokat. Hogyan támogathatjuk a talaj egészségét és védhetjük meg helyi mikrobiomját?

Idén ősszel a szakértők egyre inkább ellenzik a levelek bezsákolását és a szemetesbe dobását. Ha hagyjuk, hogy az őszi levelek elrothadjanak a talajon, akkor táplálhatjuk a növényeket, és helyreállíthatjuk a talaj tápanyagellátását, miközben nem növeljük szeméttel a helyi hulladéklerakókat, és nem kerül elégetésre az avar.

A levelek nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaznak. Az erdőben ezek a létfontosságú tápanyagok az erdő talaján zajló természetes bomlási folyamat során kerülnek vissza a földbe. Azok az udvarok, amelyeket minden ősszel alaposan megmunkálnak, lemaradhatnak erről a fontos szezonális felfrissítésről. Ez az anyag a poloskák, csigák és kis állatok otthona is. Ők nem kártevők; kritikusak az ökoszisztémák számára.

Ennek az értékes erőforrásnak a kiaknázásához ne csomagoljuk össze a leveleket.  Ehelyett fűnyíróval fussunk át rajtuk, vagy gyűjtsük össze egy komposztládába. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ne legyen túl vastag levélréteg a füvön, mivel ez blokkolja a napfényt és kiírtja a füvet.

Zsákokba zárva a levelek ráadásul sok metánt bocsátanak ki, ami káros a környezetre. Ráadásul a lehullott levelekből még kreatívkodni is lehet.

(via)

Őszi falevelek egy tócsában

Falevelek. (Fotó: Unsplash/Ehud Neuhaus)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top