nlc.hu
Otthon

Ingatlanpiaci körkép

Két pesti kerület lett a legnépszerűbb az ingatlanpiacon

A pesti belvárosban kötötték a legtöbb ingatlanadásvételt októberben. Mindenki a VI. és VII. kerületbe vágyik.

Bár Erzsébetvárost régebben Chicagónak is hívták, az egykori rossz hírű városrész most rendkívül népszerű. A Duna House felmérése szerint a VII. és a VI. kerület volt a budapesti ingatlanvásárlók fő célpontja októberben.

Mint közleményükben írják, a fővárosi ingatlantranzakciók 88,5 százaléka a pesti kerületekben zárult, ahol átlagosan 25,3 és 83,6 millió forint között költöttek ingatlanra a vevők. A Duna House Barométerének adatai alapján ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően az átlagos négyzetméterárak 681-870 ezer forint között mozogtak 2022 harmadik negyedévében.

Színes házfal a VII. kerületi Klauzál utcában (Fotó: Róka László, MTVA)

Színes házfal a VII. kerületi Klauzál utcában (Fotó: Róka László, MTVA)

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője azt mondja, hogy a pesti oldal ingatlanpiacának értékét főként a történelmi, pesti belvárosi városmag, az építészeti stílusok különlegességeit felvonultató, népszerű, tágabb értelemben vett belvárosi kerületek és az itt található klasszikus bérházak, valamint az UNESCO világörökségi helyszínei közül többet is felvonultató területek színesítik.

A felmérés további érdekességei:

  • A pesti oldal kerületei között a leghatalmasabb alapterületű ingatlan, egy 750 négyzetméteres, lakható, XIX. kerületi monstrum, ami 98 millió forintért kelt el, vagyis kevéssel több mint 130 ezer forintért négyzetméterenként. Ezzel ez a tranzakció érdemelte ki a pesti oldal legalacsonyabb négyzetméteráron zárult eladása címet, míg a legmagasabb négyzetméterárú házért közel 1,2 millió forintot adtak négyzetméterenként a XVII. kerületben, vételára közel 139 millió forint volt.
  • A 2022-es tranzakciós adatokat figyelembe véve a legdrágábban értékesített családi ház a XV. kerületben található, 384 m2 nagyságú és 220 millió forintot adott érte új tulajdonosa, ami 572 ezer forintos négyzetméterárat jelent. A XX. kerületben kelt el a legalacsonyabb áron, 10,6 millió forintért a legkisebb alapterületű ház, ami mindössze 20 négyzetméter.
  • A legcsekélyebb élettérrel rendelkező, idén értékesített, pesti oldalon található lakás egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzon, 483 ezer Ft/m2-es áron, ami 5,8 millióért, egy és negyed év alatt találta meg új lakóját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top