nlc.hu
Otthon

Ételek magas vérnyomásra

8 étel, ami jót tesz, ha magas a vérnyomásod

A magas vérnyomás elleni megelőzés és a kezelés nem csak orvosi feladat, te is sokat tehetsz az egészséged megóvása érdekében.

A magas vérnyomás néma gyilkos. Hogy miért? Mert számos esetben nem jelentkeznek konkrét tünetei, így a beteg sokszor nem is tudja, mi zajlik a szervezetében. Ettől függetlenül a magas vérnyomás kifejti káros hatását a szervezetben, és nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a vesebetegségek kialakulásához.

Mi a magas vérnyomás? A jelenlegi álláspont szerint – bár egyre több ajánlás fogalmaz meg alacsonyabb határértéket – magas vérnyomásnak vagy hipertóniának nevezzük azt az állapotot, amikor a vérnyomásérték két különböző esetben mérve (például néhány nap különbséggel, vagy egy napon belül máskor) nyugalmi állapotban (5 percig tartó ülés után, semleges hőmérsékleten) háromszori mérés átlagát tekintve meghaladja a 140/90 Hgmm-t.

Jó hír azonban, hogy a magas vérnyomás kezelhető, sőt akár meg is előzhető. A rendszeres testmozgáson túl segít például, ha odafigyelsz az étkezésedre, kellő mennyiségű zabot, zöldséget, valamint gyümölcsöt eszel, és kerülöd a túlzott só-, koffein-, és alkoholbevitelt.

1. Bogyós gyümölcsök: az eper, vagy a szeder, olyan hasznos vegyületeket tartalmaznak, mint amilyenek például az antocianinok. Ezek támogatják, hogy az artériák fala szélesebbé és rugalmasabbá váljon, ezáltal pedig csökkentik a vérnyomást.

Ételek magas vérnyomás ellen

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz az egészségedért! (Fotó: Getty Images/MEDITERRANEAN)

2. Joghurt, szigorúan natúr változatban: a joghurt is jó választás magas vérnyomás estén, hiszen a kalcium szerepe óriási az egészséges vérnyomás fenntartásában. Fontos azonban, hogy mindenképpen alacsony zsírtartalmú joghurtot válassz, hiszen a hozzáadott cukrok és a zsír pontosan az ellenkezőjét váltja ki, mint amit el szeretnénk érni vele.

Tuti tipp: sózatlan tökmag, napraforgómag és lenmag hozzáadásával még értékesebbé tehetjük a salátákat, a joghurtot vagy a zabkását.

3. Halak: az olajos halak gazdagok omega-3 zsírsavakban, amely rendkívül hasznos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. Ezek a zsírsavak emellett csökkentik a vérnyomást is. A leghasznosabb halak a vérnyomás csökkentésének szempontjából a lazac, a makréla és a szardínia.

4. A cékla, és a belőle készült ivólé órák alatt képes csökkenteni a vérnyomást. Mivel káliumban gazdag, így gyorsan számíthatsz a segítségére.

5. Pisztácia: a magas vérnyomásra azonban a pisztácia az igazi főnyeremény, mivel a magvak közül neki van a legerőteljesebb hatása a szisztolés és a diasztolés értékek csökkentésére. Válaszd a sótlan változatát!

6. Leveles zöldek: az olyan zöldségek, mint a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta, gazdagok káliumban. Ez az ásványi anyag elősegíti a nátriumszint csökkentését a vizeletürítés által, ezáltal pedig enyhíti az érfalakra nehezedő nyomást is.

7. Hüvelyesek: naponta egy csésze borsó, lencse vagy bab elfogyasztása szinten tarthatja vagy akár csökkentheti is a vérnyomást. Ezek az élelmiszerek gazdagok rostokban, ami a koszorúér-betegségek megelőzésében is hasznos. 

8. Zabkása: a teljes kiőrlésű zabpehelyből készülő fogás egészséges, laktató, ráadásul alacsony a nátriumtartalma. Bőséges rostokban, ami mind a testsúly, mind a vérnyomás szabályozása szempontjából előnyös tulajdonság.

(Forrás: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top