nlc.hu
Szabadidő

Magas vérnyomással tiltott ételek

Ha magas a vérnyomásod, ezeket az ételeket kerüld!

Ha magas a vérnyomásod, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mit teszel a tányérodra. Elmondjuk, melyek azok az ételek, amiket muszáj elkerülnöd az egészséged érdekében.

A magas vérnyomás egyre gyakoribb a fiatalabbak körében is: a stresszes életmód és a helytelen étkezési szokások miatt gyorsan kialakulhat egy állandósult állapot, ami viszont már nagy körültekintést igényel. Ha neked is magas a vérnyomásod, a következő tanácsokat érdemes megfogadnod az egészséged érdekében.

Két nő hamburgert eszik

A hamburger nem a barátod, ha magas a vérnyomásod!
(Fotó: Getty Images)

Csökkentsd a sóbevitelt!

A magas vérnyomást sokan csak akkor veszik komolyan, amikor már jól érezhető tünetei is vannak. Ilyenkor már rendszerint gyógyszert is kell szedni, de mellette az étkezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Régi tévhit, hogy a kávé jelenti a legnagyobb veszélyt a magas vérnyomásra, vannak azonban olyan élelmiszerek, amiket muszáj kiiktatnod az egészséged érdekében.

Amíg egyes ételek csökkenthetik a vérnyomást, addig mások megemelhetik. Az, amit elő lépésben késlekedés nélkül újra kell tervezni, a sóhasználat. Sóra szüksége van a szervezetünknek, de a túlzott sóhasználat emeli a vérnyomást, ezért bánj csínján vele. Különösen veszélyes ez akkor, ha nem elegendő a káliumbevitel. Az asztali só helyett az ételeidet himalája sóval vagy tengeri sóval ízesítsd!

Felejtsd el a gyorsételeket!

Habár nem feltétlen lehet érezni, de a gyorsételek is tele vannak sóval, de transzzsírokban, valamint telített szénhidrátokban is bővelkednek. Ennél fogva természetesen, nem azok közé az ételek közé tartoznak, amik csökkentik a vérnyomásodat. Egyik sem tesz jót az egészségednek, a szívednek, sem az érrendszerednek.

Ha odavagy a gyorsételekért, keress alternatív megoldásokat: készítsd el otthon a hamburgert csirkehúsból, olívaolajjal, teljes kiőrlésű zsemlében, sok-sok zöldséggel. A gyorséttermi sült krumpli helyett dobj a sütőbe csíkokra vágott édesburgonyát, egy kevés olívaolajjal meglocsolva. Tény, ez munkásabb, mint beugrani a gyorsétterembe, de a magas vérnyomás miatt muszáj ezt a kompromisszumot meghoznod.

Vigyázz a cukros-lisztes pékárukkal!

A pékáruk is azok közé az ételek közé tartoznak, amiket nagyobb gonddal kell megválogatnod. Csak úgy, mint a sóra, szénhidrátra is szükségünk van, de nem mindegy, hogy mekkora mennyiségben és minőségben teszed az asztalra őket.

Mázas fánkok

Csábítóak, de veszélyesek
(Fotó: Getty Images)

A finomítatlan szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem tudnak úgy hasznosulni, nem okoznak hosszabb távon telítettségérzetet, így hamar meg fogsz újra éhezni, és a kilóid száma egyre feljebb kúszhat. Az elhízás pedig számos betegséget, így a magas vérnyomást is súlyosbíthatja.

Válaszd a rozslisztből, hajdinalisztből készült pékárukat, és süss magadnak otthon! A kókuszliszt, a zabpehelyliszt is nagyon jó választás, és finom sütiket, rágcsákat készíthetsz belőlük.

Vörös húsok helyett fehér húsokat egyél

A vörös hús sem a barátja az érrendszerednek! Helyette válaszd a fehér húsokat, mint amilyen a pulyka, a csirke, de a vadhúsok is az asztalodra kerülhetnek. A halak kifejezetten jót tesznek és a tengeri herkentyűk is.

Amire vigyáznod kell, az az elkészítés folyamata: étolaj helyett olívaolajat használj a pácolás és a sütés során, és a sóban gazdag bolti fűszerkeverékek helyett állítsd össze magad szárított fűszerekből a pácot.

Tudj meg még többet az egészségedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top