nlc.hu
Egészség

5 vérnyomáscsökkentő étel

5 vérnyomáscsökkentő étel, amivel kordában tarthatod a vérnyomásodat

Vannak ételek, amikkel alaposan feltornászhatod, míg másokkal csökkentheted a vérnyomásodat. Vérnyomáscsökkentő zöldségek, gyümölcsök, ételek következnek!

Ha magas a vérnyomásod, természetesen, orvossal szükséges konzultálnod, de az mellett, hogy betartod az utasításait, az étkezéseddel is sokat tehetsz az egészségedért. Fontos a sóhasználat csökkentése, de ezen felül azzal is sokat tehetsz a vérnyomásod kordában tartásáért, hogy megválogatod, mi kerül a tányérodra.

Gránátalma

Ha te is tapasztaltad már a magas vérnyomás tüneteit, itt az ideje az étkezésedet is megreformálni! A vérnyomáscsökkentő gyümölcsök közül mindenképpen az elsők között van a helye a gránátalmának. Ha rendszeresen fogyasztod, hosszú távon hozzájárulhat a vérnyomáscsökkenéshez. Természetesen, a natúr változatot válaszd, ami nassnak is nagyon jó, de smoothie-t is készíthetsz belőle, de azt is csak cukor nélkül. Ha szükséged van édesítésre, nyírfacukorral, mézzel tedd meg.

Gránátalma

A gránátalma nasinak is tökéletes
(Fotó: Getty Images)

Zöld színű zöldségek

A zöld színű zöldségek több szempontból is nagyon egészségesek. Gazdagok a vérszegénység megelőzésében fontos szerepet játszó vasban, a sejten belüli anyagcsere-folyamatokat támogató folsavban, a vércukorszint szabályozásához nélkülözhetetlen káliumban. Ezek mellett vértisztító klorofillban és K-vitaminban is bővelkednek – utóbbi befolyásolja a szervezet véralvadási képességét.

Azaz a spenót, a sóska, a kínai kel, a petrezselyem, a zöldborsó, a mángold, a brokkoli, a medvehagyma, a fejes káposzta is mind olyan zöldségek, amik egyébként már a rosttartalmuk miatt is segíthetnek csökkenteni a vérnyomásodat.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökről régóta tudjuk, hogy gazdagok antioxidánsokban, így a káros szabadgyökök elleni küzdelemben is hasznos társaink lehetnek. A ribizli, az eper, a málna, az áfonya mind olyan gyümölcs, amiket, ha beépítesz az étrendedbe, erősítheted, rugalmasabbá teheted velük az érfalakat, ami által a vér jobban tud áramolni, és csökkenhet a vérnyomás.

Halak

Habár, mi, magyarok nagyon kevés halat eszünk, és az a kis mennyiség is rendszerint karácsony környékén jut eszünkbe ponty formájában, jó, ha az életed részévé teszed az uszonyosokat.  Akár szardíniát, akár lazacot eszel, tudd, hogy mindegyik gazdag omega-3 zsírsavban, ami köztudottan jót tesz a szívnek és az érrendszernek.

Lazac spenóttal

Jól teszed, ha több halat eszel
(Fotó: Getty Images)

Cékla

A cékláról ódákat lehetne zengeni, miért is olyan egészséges. A cékla és a céklalé is rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint – többek között káliumot – tartalmaz, kifejezetten jót tesz a szervezetnek, különösen a szívnek. Ha rendszeresen fogyasztod, csökkentheted a vérnyomásodat vele.

+ Nasi

Ha szereted az olajos magvakat, akkor van egy jó hírünk: a pisztácia, a mandula, a dió, a tökmag és a szotyola is segít csökkenteni a vérnyomást, de csak a sózatlan! Mivel bővelkednek magnéziumban, és telítetlen zsírokban a napi egy maréknyi adag segíthet kordában tartani a vérnyomást.

Tudj meg még többet az egészségedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top