nlc.hu
Otthon
A Márton-napi libasült új élete

Mihez kezdj a Márton-napi libamaradékkal? Három pazar fogást ajánlunk

A Márton-napi liba feltámadása háromszor.

Ha Márton-napja alkalmából voltunk olyan elszántak, és egész libát szereztünk be, bizonyára már készen is van a gazdag libaleves vagy ludaskása (vagy mindkettő), amibe mehetett a nyak, az aprólék, zúza és szárnytő is. Ha libamellre vagy libacombra szavaztunk, van rá esély, hogy csak az üres tepsi maradjon a sütés után. Ha mégis van maradék, annyi finomság készülhet az értékes szárnyashúsból.

Még ha zsírjában is sütöttük a libát, egy-két nap után hajlamos lehet kiszáradni. Bár sütési módszerekkel is fel lehet frissíteni a sültet, teljesen új ételeket is alkothatunk belőle. Három javaslatot hoztunk, és soha ne becsüljük le a kisült libazsírral megkent friss kenyeret sült  hús darabokkal!

Libaleves rajta egész libacombokkal

A libaleves télies fűszerekkel lesz igazán különleges / Dar1930, Getty Images

Télváró libaleves

Olyan sok meleg, télies fűszert tartalmaz ez a leves, akár a menő ázsiai rokonai, a vietnámi pho vagy a japán ramen. A receptet illetően maradjunk csak a Kárpát-medencében, de a fűszereket jól bírja a mély ízű és színű libahús.

Hozzávalók:

  • Maradék sült libahús
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zellergumó
  • Só, egész bors
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál gyömbérpor
  • Fél rúd fahéj

Elkészítése:

  • Az egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát a megpucolt zellerrel, sóval, borssal, szegfűszeggel, gyömbérrel és a fahéjjal feltesszük főni hideg vízben, és hozzáadjuk a felkockázott/karikázott sárgarépát és fehérrépát. Félig puhára főzzük a zöldségeket.
  • A libamaradékot kockázzuk – bizonyos részeken, ha nem tudjuk kockázni, szálakra szedjük –, az evőkanál libazsíron megfuttatjuk, majd a levesbe beletesszük.
  • Összefőzzük a zöldséglével, majd tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel.

Ludaskása helyett libarizottó

A ludaskása különlegessége, hogy libaaprólékkal gazdagítjuk. Egész liba vásárlása esetén minden rész menjen a levesbe vagy kásába! Ha csak színhúsunk marad, készítsünk egy kevésbé rusztikus ételt, rizottót, amibe csak színhús kerül.

Libamaradékból rizottó

Ludaskása helyett rizottó / Fotó: rodrigobark, Getty Images

Hozzávalók:

  • Libahúsmaradék
  • 2 evőkanál libazsír
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • Friss petrezselyem ízlés szerint
  • Só, bors

Elkészítése:

  • A libamaradékot 1 evőkanál zsíron összeforgatjuk sóval, borssal és a hagymákkal.
  • Mikor megpuhultak a hagymák, jöhetnek a zöldségek, darabolva. Ezeket is puhára pároljuk, felöntjük sűrű zöldséglevesnek.
  • A rizst a másik evőkanál libazsíron megfuttatjuk, majd felöntjük 2-3-szoros mennyiségű  levessel és összefőzzük.
  • Mikor félig megfőtt a rizs, hozzáadjuk a húst és a zöldségeket is, és készre pároljuk a ludaskását.

Márton-lúd Mexikóban: liba taco

Ha van otthon néhány lap tortilla, nincs elvesztegetett sült hús. (Ezért érdemes mindig tartani otthon!) Adja magát belőle a burrito is, amikor is nagy tortillalapon tekerünk fel sok-sok zöldséget, húst és szószt, és sajt is kerül rá.

A taco is óriásit megy az utóbbi években. Kisebb, lehetőleg kukoricalisztből – vagy kevert búza- és kukoricalisztből – készült puha tortillára halmozzuk a maradék húst, amire chmichurrit kanalazunk, hogy jól csússzon.

nlc. tipp: Így lesz ropogós a taco

A puha tortillát kagylóhéjszerűen félbehajtjuk, és sütőben 180 C fokon merevre sütjük.

Libahúsos taco chimichurrival

A szuperzöld szósszal, chimichurrival / Fotó: Carroll Creative Imagery, Getty Images

Chimichurri szósz hozzávalói:

  • 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
  • 5-6 gerezd aprított fokhagyma
  • Friss chili karikákra szeletelve (ha nincsen, szárított)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 dl vörösborecet
  • 1 dl víz
  • Ízlés szerint só, bors

nlc. tipp: Dobjuk fel gyümölccsel!

Ízgazdagító ínyenc trükk, ha ananászt vagy mangót aprítunk a chimichurriba.

Elkészítése:

Mozsárban vagy csak késsel, esetleg aprítóban zúzzuk össze/vágjuk fel a hozzávalókat, majd ízesítsük a fűszerekkel, az olajjal és a vörösborecettel. Fogyasszuk frissen, illatosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top