nlc.hu
Otthon
Hidegtűrő szobanövények

5 szobanövény, ami hidegben is jól érzi magát

Igazán hálásak lehetünk ezeknek a növényeknek azért, hogy a hideg téli hónapokban is szemet gyönyörködtetőek, sőt, ha igazán jól érzik magukat, akár még virágba is borulnak.

Sok másik mellett ez az öt növény az ékes bizonyíték arra, hogy a természet sosem fúj visszavonulót: igaz, hogy sok növény lehullajtja a leveleit és visszafogottabb üzemmódra kapcsol egészen tavaszig, ezeket a csodaszép darabokat azonban nem rémíti meg a hideg. Olyannyira ellenállók a téli zimankóval szemben, hogy akár a teraszon vagy a kertben is jól érzik magukat, de alacsonyabb hőmérsékletű szobákban is szívderítő látványt nyújtanak.

Krizantém

Az őszirózsafélék családjába tartozik, egyes fajtái már októberben virágba borulnak, de ha az időjárás kegyes hozzájuk (ahogy ez idén történt), akár decemberig is kitolható. Az évelő krizantém kedveli a fényt, de az erős napsugárzás megárthat neki, szereti a sok vizet, de a túlöntözés természetesen neki sem tesz jót. Az ideális az, ha mindig kissé nyirkos marad a földje. Egyszerre több árnyalatban tündöklő, középről kifelé világosodó virágai rózsaszín, napsárga, narancs és bíborvörös színekben bontanak szirmokat, színt hozva a borongós, szürke napokba.

Rozsaszin_sarga_es_narancssarga_krizantemÁrvácska

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska remekül bírja a hideget, ennek köszönhetően egészen a fagyokig képes virágot hozni. Azért ha nagyon gorombára fordul az idő, megköszöni, ha védettebb helyre teszed vagy az erősebb fagyok idején kicsit betakargatod, de egyébként vígan áttelel szabad téren vagy hideg szobában is. Az árvácska leginkább a napos, félárnyékos helyeket részesíti előnyben, jól bírja a szelet is. Vízigénye közepes, „lakóhelyként” pedig a tápanyagban dús, jó vízáteresztő talajnak örül a legjobban. Hogy színpompás virágait minél tovább láthasd, az elszáradt, elvirágzott vagy netán részeket mindig vagdosd le róla!

Télen hidegben is virágzó árvácska

Alpesi erika

Első hangzásra olyan, mintha egy személynév lenne, pedig valójában egy nagyon is téltűrő növényről van szó. Hosszúkás és vékony formájú, élénk színű leveleket hoz, a virágai pedig rózsaszínes, bordós, lilás árnyalatúak. Annyira jól bírják a gyűrődést még akkor is, ha repkednek a mínuszok, hogy virágait tél végén hullajtja le, pont amikor a többi növény ébredezni kezd a tavaszra készülve.

Cserepes Erika növény lila virágokkal

Ciklámen

A kankalinfélék családjába tartozó ciklámennek 20 különböző fajtája ismert, mindegyikről elmondható, hogy ha megadod neki, amire vágyik, egymás után akár 4-5 éven keresztül is virágozhat. Legtöbbször fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben bont szirmokat és szerencsére nagyon ellenálló növénynek számít. A fagypont alatti hőmérsékletért azért a ciklámen sem rajong, ezért ha túlzottan goromba az idő odakint, jobb védett helyre tenni. Nem jó ötlet a meleg szobába bevinni, tökéletes az is, ha találsz neki egy kevésbé fagyos menedéket, például a lépcsőházban.

Hidegben_is_viragzo_ciklamen

Karácsonyi rózsa

Az Elleboro néven is ismert növény virágai épp karácsony vagy újév környékén nyílnak ki, az elnevezése is innen ered, a karácsonyi kaktuszéhoz hasonlóan. Nincsenek óriási igényei, mégis könnyen „megsértődik”, főleg akkor, ha nem olyan virágföldbe kerül, ami a lehető legjobban hasonlít az erdőkben fellelhető talajra. Azzal nincs baja, ha alacsony a hőfok a szobában vagy a teraszon, a túlzott melegre sokkal rosszabbul reagál, mint a fagypont közeli hőmérsékletre.

Karácsonyi rózsa nevű télen is virágzó növényFotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top