nlc.hu
Otthon

Fokföldi ibolya gondozása

Ezért nem hoz virágokat a fokföldi ibolyád

A virágboltban mindig úgy árulják ezt a kedves növényt, hogy roskadozik a virágoktól, aztán ha hazaviszed, szép lassan lepotyognak, és csak a levelek maradnak az ibolyából. Mutatjuk, mit csinálj, hogy végre ne így legyen!

A fokföldi ibolya évelő növény, és annyira hálás a helyes gondozásért, hogy egész évben is virágozhat. Előre szólunk, ezt a növényt nem nagy ördöngösség életben tartani, virágzásra bírni, sőt még szaporítani sem!

Se nem fokföldi, se nem ibolya

Ezt a fehér, rózsaszín, piros, kék, halvány narancs és lila színben pompázó növényt itthon a legtöbben fokföldi ibolya néven ismerik és emlegetik, ez az elnevezés azonban igen félrevezető. Kevésbé elterjedt, de a valósághoz közelebb álló „megszólítása” a virágnak az afrikai ibolya vagy az Uzambara ibolya, ugyanis egyáltalán nem Fokföldről származik, és rendszertanilag sem áll túl közel az ibolyafélékhez. Eredetileg a kelet-afrikai Uzambara-hegység közelében fedezték fel, ezért találóbb afrikai vagy Uzambara ibolyának hívni fokföldi helyett.

Sötét rózsaszín fokföldi ibolya

Mesés árnyalatokban nyílnak az afrikai ibolya virágai (Fotó: Getty Images)

Lehet tél, lehet nyár

A növények többsége más gondozást igényel a hidegebb hónapokban, mint a napsütötte időszakban, az afrikai ibolyára azonban ez nem igaz. Sokkal inkább arra érdemes figyelned, hogy virágzik-e vagy sem, ha ennek megfelelően viseled gondját, szép, egészséges és hosszú életű lesz a növény. Amikor a virágai elszáradtak, érdemes egy pár hetes szünetet beiktatni, mert az időnként „pihentetett” példányok hosszabb ideig élnek, mint azok, amiket egész évben virágzásra ösztönöznek.

Teleltetést tehát nem igényel, helyette inkább a pihenőidő beiktatása a fontosabb, ez pedig nem feltétlenül esik a téli időszakra. Amikor ebbe a fázisba ér az ibolya, elég csak jóval ritkábban, 2-3 hetente locsolni, és tápoldatozni sem kell. Szerencsésebb erre az időszakra fénytől védett helyre tenni, arra azonban ilyenkor is ügyelj, hogy meg ne fázzon (ha tartósan 19-20 °C alatti a hőmérséklet, baja eshet!)

Amikor aztán elérkezett az idő, hogy virágokat hozzon, gyakrabban és rendszeresen kell öntöznöd (hetente egyszer), havonta egyszer boldogan fogadja a tápoldatot, és a legjobbat akkor teszed vele, ha világos, de direkt napfénytől védett helyre teszed. Ha száraz az otthonodban a levegő, ajánlott némi párásítás is a virág közelében: ezt legegyszerűbben úgy valósíthatod meg, hogy köveket teszel a cserép aljába és időnként vizet spriccelsz rájuk.

elvirágzott afrikai ibolya

Az afrikai ibolyának nincs szüksége teleltetésre (Fotó: Getty Images)

Mit szeret és mit nem?

  • A fokföldi ibolya rajong a fényért, világos helyen érzi magát a legjobban, a direkt napfény viszont nem kedvére való. Nyáron és tavasszal a teraszon vagy a kertben is jól érzi magát, de szerencsésebb félárnyékos helyet keresni neki.
  • A meleget jobban szereti a hidegnél, amikor viszont túl magasra szökik a hőmérő higanyszála, fokozott figyelmet kell fordítani a viráglocsolásra és a párásításra. 22-23 °C-ban érzi magát legjobban.
  • A túlzottan kemény víz nem tesz jót neki (márpedig hazánkban a legtöbb helyen ilyen folyik a csapból), ezért szerencsésebb öntözés előtt felforralni, majd langyosra hűteni a vizet. Ha ez túl macerásnak tűnik, jó megoldás az is, ha összegyűjtött esővízzel kínálod.
  • Mivel a leveleket nem szabad bevizezni, a legjobb, ha alulról locsolod: önts a kaspó aljába egy kis vizet, majd 20-30 perc elteltével öntsd ki, ami megmaradt. Ennyi idő elég az ibolyának ahhoz, hogy felszívja a szükséges vizet.
  • Tökéletes számára az általános virágföld, a lényeg, hogy jó legyen a vízáteresztő-képessége. Jót teszel a növénnyel, ha a tavaszi hónapok valamelyikében átülteted, és friss virágföldre cseréled a régit. 

Szaporítás levélről

Vágj le egy szép, egészséges levelet tőből a növényről, és tedd egy vízzel teli üvegbe úgy, hogy a szárának körülbelül felét érje nedvesség. 21-28 nap múlva megjelennek a levélen az apró gyökérkezdemények, ami azt jelenti, hogy cserépbe költöztetheted a növényt. Innentől kezdve úgy bánj vele, mint a nagyobb, virágzásra készülő fokföldi ibolyával, és pár hét múlva újabb leveleket hoz, néhány hónap múlva pedig szirmot is bonthatnak az első virágok! Ezt az év bármely időszakában megteheted, a lényeg, hogy kitartóan gondját viseld az afrikai ibolyádnak.

 

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top