nlc.hu
Otthon

8 gyorsan elkészíthető húsvéti dekoráció

Nyakunkon a nyuszi: 8 húsvéti dekoráció, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz

A húsvét közeledtével a boltok polcait elárasztották a nyuszis, csibés, virágos díszek – azonban nem kell egy vagyont elkölteni ahhoz, hogy ünneplőbe öltöztessük a lakást. Nyolc olyan dekorációs tippet mutatunk, amit bárki könnyen elkészíthet, ráadásul olyan alapanyagokból, amik valószínűleg már vannak is otthon.

Ha te is azok közé tartozol, akik az ünnepek közeledtével előszeretettel dekorálják az otthonukat, akkor nem vagy egyedül. Ilyenkor könnyű elveszni a különböző díszek tengerében és rengeteg pénzt költeni olyan elemekre, amik otthon már nem is tetszenek annyira. Még a saját kezűleg elkészített dekor esetében is beleeshetünk abba a hibába, hogy összevásárolunk csomó alapanyagot, amit aztán nem – vagy csak részben – használunk fel.

Ezt megelőzendő összegyűjtöttünk 8 olyan húsvéti díszt, amit asztalra, falra és ajtóra is tehetsz, és könnyen elkészítheted magadnak a háztartásban megtalálható alapanyagokból.

1. Tojás minden mennyiségben

Fonal tojás

Tojás fonalból (Fotó: Pinterest)

Nincsen húsvét tojás nélkül – tartja a mondás. A pogány eredetű termékenységi szimbólum ilyenkor mindenhol megjelenik, azonban ha unjuk a klasszikus hímes piros tojást, rengeteg különböző technika áll rendelkezésre ahhoz, hogy feldobjuk a kicsi gömböket. Ehhez a fonaltojáshoz nem is kell tojás: csupán néhány lufira, folyékony iskolai ragasztóra és egy köteg vastagabb hímzőfonalra lesz szükség.

A lufikat felfújjuk – ha van kedvünk, a belsejébe tehetünk valamilyen apróságot, például egy üzenetet vagy egy darab csokit – majd jó alaposan körbetekerjük a folyékony ragasztóba mártott fonallal. Ha a ragasztónk túlságosan sűrű lenne, egy kis vízzel felhígíthatjuk, azonban ügyeljünk arra, hogy ne veszítse el a tapadósságát. Ezután nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy megszáradjanak a tojások; ha ez megtörtént, a lufit pukkasszuk ki. A kész dekoráció asztaldísznek sem utolsó, de felfűzve ajtóra, ablakra és falra is mehet.

2. Beszélő fejek

Tojásfejek

Húsvét előtt így is újrahasznosíthatjuk a tojáshéjakat (Fotó: Pinterest)

Ha már a tojásoknál tartunk, itt egy tuti tipp a feltört tojáshéjak felhasználásához: csináljuk belőlük mini növényt! Ezt a dekorációt nem árt húsvét előtt egy-két héttel elkezdeni, de ha vesszük a fáradtságot, akkor garantált a siker. A tojásfejekhez a feltört tojás mellett alkoholos filc vagy akrilfesték, ragasztó és műanyag, mozgó szemek, illetve egy kis vatta és csíráztatni való magok kellenek. Ha műanyag szemünk vagy festékünk nincs otthon, az sem baj: elég ha filccel rajzolunk a tojásokra.

A feltört tojásokat óvatosan mossuk meg, majd hagyjuk megszáradni. Ha ez megvan, alakítsuk ki az arcokat: rajzolhatunk, festhetünk, használhatunk mozgó szemeket vagy más matricákat. A kész fejeket tegyük tojástartóba és mindegyikbe helyezzünk egy-egy megnedvesített vattapamacsot, erre rakjuk rá a csíráztatni való magokat. Ezután már nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy szépen kikeljenek a kis növények. Ha úgy érezzük, hogy a vatta nagyon száraz, akkor óvatosan újravizezhetjük, de fontos, hogy ne locsoljuk, mert akkor bepenészesedhet.

3. Zokninyuszi varrás nélkül

Varrásmentes zokninyuszi

Az elkészült zokninyuszit kedvünkre díszíthetjük (Fotó: Pinterest)

Ehhez a cuki nyuszihoz aztán tényleg minden megtalálható egy átlagos háztartásban: néhány régi zokni, egy fél csomag rizs (ehelyett használhatunk vattát is), befőttesgumik, filc és igény szerint egy darab szalag fog kelleni hozzá.

A zokninyuszit szalaggal és anélkül is elkészíthetjük, azonban az alap minden esetben ugyanaz: fogjuk meg a zoknit és töltsük meg az általunk választott tömőanyaggal. Ez úgy kivitelezhető a legegyszerűbben, ha a zoknit egy pohárba tesszük, a szárát pedig ráhajtjuk a pohár szélére, ezzel egy nyitott szájú zsákocskát képezve. Ha megtöltöttük a zoknit, a szárát kössük el egy befőttesgumival. A kapott gombócot osszuk két részre és még egy gumi segítségével válasszuk el: így kialakítottuk a fejet és a testet. A szabadon fityegő szárat vágjuk ketté és a fülek is meglesznek. Ezután nem marad más hátra, minthogy a nyuszinak arcot rajzoljunk és igény esetén szalaggal díszítsük.

4. Répa csipeszből

Csipeszrépa

Csipeszrépa – a száradási időt leszámítva 15 perc alatt elkészíthető (Fotó: Pinterest)

Ha már nyuszink van, répa is dukál hozzá: ezeket a csipeszrépákat pedig elképesztően könnyű elkészíteni. Nincs is szükség másra, mint néhány facsipeszre, némi narancssárga festékre, zöld színű fonalra és egy ragasztópisztolyra.

Elsőként a csipeszeket fessük narancssárgára, ehhez használhatunk spray alapú vagy sima festéket is. Ha megszáradtak, jöhet a zöldje: a csipesz mindkét fogójára ragasszunk egyenlő hosszúságúra vágott zöld fonalat. Utolsó lépésként pedig ragasztózzuk be a szárakat és lazán tekerjük körbe zöld fonallal.

5. Asztaldísz tojástartóból

Asztaldísz tojástartóból

Ez a dekoráció egyszerű, gyors és teljes mértékben személyre szabható 
(Fotó: Pinterest)

Nemcsak magát a tojást, hanem a tartóját is felhasználhatjuk -–egy kis kreativitással kiváló asztaldísz készülhet belőle. Ehhez csak egy tojástartóra, egy olllóra, némi festékre és tetszőleges díszekre lesz szükség. Ez utóbbi lehet moha, a fent említett tojásfej, néhány fafigura, de akár gyertya is.

A tojástartót igazítsuk méretre – a fedelét meg lehet hagyni, de akár le is vághatjuk – és fessük be a tetszőleges színű festékkel. Ehhez lehetőség szerint valamilyen sűrűbb színt használjuk, tempera vagy maradék falfesték is jó lehet, de a vízfestéket kerüljük. Eztán már csak meg kell várni, hogy megszáradjon és a kedvünkre dekorálhatjuk apró kiegészítőkkel.

6. Guriga-kiscsibe

vécépapír guriga csirke

Ehhez a hulladékmentő csirkéhez szinte semmi sem kell és a gyerekekkel is jó móka elkészíteni (Fotó: Pinterest)

A tapasztalt kézművesek bizonyára tudják, hogy a vécépapír gurigája az egyik legsokoldalúbban felhasználható háztartási hulladék. Adventkor kalendárium, húsvétra pedig számtalan aranyos figura készülhet belőle, köztük ez az édes, sárga csibe is. A kellékek: néhány papírguriga, sárga festék, sárga és narancs zseníliadrót, olló, ragasztó, narancsszínű papír és a már ismert mozgó szemek.

A gurigákat vágjuk méretre, fessük be – itt is ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el őket – vagy burkoljuk be sárga papírral. Ezután jöhetnek a szemek és a csőr is. A szárnyakat és a lábakat zseníliadrótból hajlítsuk meg és ragasszuk a csirkénk testéhez. A kész kismadarak helyet kaphatnak asztaldíszként vagy akár a húsvéti csomagban is.

7. Konzervnyúl a kertbe

Konzervdoboz nyúl

Ezek a konzervdobozból készült nyulak a kertben és a balkonon is megállják a helyüket
(Fotó: Pinterest)

Ha a lakást feldíszítjük, akkor a kert vagy a terasz sem maradhat csupaszon: ezzel az egyszerű, nyulas dekorációval feldobhatjuk még a legszürkébb balkonládát is. Mindössze néhány üres alumíniumkonzervre, festékre, zseníliadrótra vagy papírra, ragasztóra és közepesen vastag fapálcákra lesz szükségünk.

A konzerveket mossuk ki, hámozzuk le róluk a papírbevonatot és fessük le tetszőleges színre: miközben száradnak, papírból vagy drótból formázzuk meg a nyuszik fülét és bajszát. Ha megszáradt a festék, filccel vagy másik színnel rajzoljuk meg a nyuszik arcát, ha van otthon, akkor pedig mozgó szemeket is felragaszthatunk. A kész figurákra erősítsük fel a fület és a bajszot, végül pillanatragasztóval vagy ragasztópisztollyal fixáljuk őket a pálcán. Ha megszáradt, beletűzhetjük virágágyásba, balkonládába és cserépbe is, de még egy vázában is jól mutathat.

8. Ajtódísz papírtányérból

Papírtányér ajtódísz

Ez a színes ajtódísz még húsvét napján is elkészülhet a vendégek érkezése előtt
(Fotó: Pinterest)

Koszorúval nem csak karácsonykor, hanem húsvétkor is bátran díszíthetünk: ez az ajtódísz pedig mindössze fél óra alatt kivitelezhető. Kelleni fog egy nagyobbacska papírtányér, olló, ragasztó, ceruza, színes papírok és egy darab szalag.

A papírtányér közepét vágjuk ki anélkül, hogy a kör alakú szélbe belevágnánk; ezt úgy lehet a legegyszerűbben kivitelezni, ha a tányért félbe hajtjuk. Ha ez megvan, egy ovális sablon segítségével – ez lehet süteményforma vagy keménypapírból kivágott darab is – vágjunk ki tojásokat a színes papírlapokból. Ha ez megvan, már csak a ragasztás maradt hátra: egyenként tegyük fel a tojásokat a keretre. A legvégén egy masnit is ráragaszthatunk, a hátuljára pedig egy akasztószalag kerüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top