nlc.hu
Otthon

Jogsértő kamerák egy balatoni szálláson

A jakuzziban és intim helyzetekben kamerázták a vendégeket egy balatoni szálláson

Az adatvédelmi hatóság durva jogsértéseket állapított meg a balatoni szálláshelyen, és elrendelte több kamera leszerelését.
Egy pár csókolózik a jacuzziban

Súlyos jogértéseket tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Hatóság (NAIH) egy balatoni szálláshelyen, ahol több kamerát indokolatlanul helyeztek el, és olyan intim helyzetben vették videóra a vendégeket, mint például a jakuzziban fürdés – írja a Blikk a hatóság éves beszámolója alapján.

A NAIH leírása alapján a szálláshelyen két kamerarendszer működött, az egyik rendszer csak élőképet közvetített, míg a másik képet és hangot is rögzített. Az első kameracsoporttal a parkolót, valamint a kaputól a szállás bejáratáig tartó utat figyelték meg. Ezt a hatóság jogszerűnek találta, mert ott a vendégek csak áthaladtak, és vagyonvédelmi szerepe is van a kameráknak.

A második rendszerrel azonban komoly problémák voltak, mert ez a recepciót, az étkezőt, a belső udvart, valamint a teraszon található jakuzzit is pásztázta.

  • Az étkezőben elhelyezett kamera vonatkozásában a hatóság megállapította, hogy az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és a vendégek elvárásaival ellentétes az, ha őket pihenés, étkezés közben figyelik meg.
  • A jakuzzit és a belső udvart figyelő kamera vonatkozásában ugyanezt hangsúlyozta a hatóság azzal, hogy a rendelkezésére álló kamerafelvételek alapján az érinttetek nem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, róluk felvétel készül intim szituációk közben.

A NAIH hozzátette, hogy a kamerák hangot is rögzítettek, ám „a hangrögzítés nem tekinthető általánosan bevett gyakorlatnak vagyonvédelmi kamerás megfigyelések esetében, így az érintettek tájékoztatás hiányában nem is számíthattak arra, hogy a kamerák a képmásuk mellett a hangjukat, a beszélgetéseiket is rögzíti.” A recepciónál lévő kamera működését azonban a hatóság elfogadta, mert ott történik a készpénzforgalom, és a pénzkazettára is rálát a kamera.

A NAIH megállapította, hogy az adatkezelő nem nyújtott megfelelő tájékoztatást, és elrendelte az étkezőbe, valamint a belső udvarra és a jakuzzira irányuló kamerák eltávolítását, továbbá 3 millió forint bírságot szabott ki.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top