nlc.hu
Otthon

Májusban elültethető virágok

Nem késtél le semmiről, ezeket a virágokat pont jó májusban elültetni!

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a most ültetett növényekből már semmi sem lesz nyárra! Ennek az öt virágnak kimondottan jó, ha májusban kezded gondjukat viselni.

A legtöbben azt hiszik, hogy aki eddig nem ültette el a virágmagokat vagy nem dugdosta a földbe a hagymás növényeket, az lemaradt a csodás nyári teraszról vagy virágba borult kertről. Ez szerencsére nem igaz, szép számmal akadnak ugyanis olyan növények, amik kifejezetten a last minute kertészeknek valók. Mutatjuk is, melyek ezek!

Azálea

A virágboltokban cserepes virágként gyakran felbukkan, és sokan beleszeretnek ebbe a fodros szirmú virágba. Bár ezek többsége hibrid, magról ültetve más lehet a megjelenése, de ez ne szegje kedved, a saját nevelésű azálea a szép látvány mellett sikerélménnyel is megajándékoz! Rengeteg színben pompázhat, lehet rózsaszín, piros, fehér, pink vagy cirmos, a levelek azonban minden esetben sötét zöldek és vastagabbak. Igazán ellenálló növény, ami akár októberig is virágzik. Mivel jól tűri a hideget, akár kertbe is ültetheted, de cserépben és virágládában is szépen fejlődik. Savas pH-jú talajban érzi magát a legjobban, és figyelj arra, hogy sose tocsogjon a földje a víztől!

rózsaszín azálea

Begónia

Meseszép színekben tud szirmot bontani ez a hagymás növény, aminek egyik legfőbb ismertetőjegye a fényes felületű levele. Április közepétől, a fagyveszély elmúlta után a legjobb ültetni, így nyáron borulhat virágba. A direkt napfénytől óvni kell, a félárnyékos helyen azonban remekül érzi magát. Ha virágládába vagy cserépbe ülteted, a föld alá helyezz agyagból készült golyócskákat, így megakadályozhatod, hogy összegyűljön alatta a víz. Szereti a bőséges locsolást, de arra vigyázni kell, hogy sose legyen túlöntözve.

rózsaszín begónia

Kerti szegfű

A cakkos levelű szegfű lehet rózsaszín, fehér, piros vagy cirmos, de ezek mellett különleges árnyalatokban is viríthat. Nincsenek nagy igényei, és a viszontagságos körülményeknek is ellenáll, de azért próbáld kellően gondját viselni! Ez az illatos virág nagyon örül a napfénynek, és a lazább állagú talajt kedveli. Nem kell gyakran és bőségesen öntözni, azt azonban nem szabad hagyni, hogy a földje túlzottan kiszáradjon.

kerti szegfű

Krókusz

Ez a pici, kecses, kehelyformájú virág tavasszal és ősszel is nyílik, és nagyon sok árnyalattal örvendeztethet meg: lehet sárga, barackszínű, fehér vagy lila. Hagymás növény, ami körülbelül 20 cm-s szárat növeszt. Leglelkesebben a napos vagy félárnyékos helyeken virágzik, és nem kell gyakran öntözni, így akkor sem fog cserben hagyni, ha a feledékenyebb kertészek táborát erősíted.

lila krókusz

Körömvirág

Az élénk narancsszínű, vagy időnként a drapp színhez közelítő körömvirág igazán hálás a gondoskodásért: szereti ugyan a napfényt, de akkor is boldogan virágzik, ha kicsit mostohábbak a körülmények. Magról ültetve sem nagy kunszt virágzásra bírni, és ha egyszer rákezdett, szinte egész nyáron, sőt ősszel is folytatja! Tökéletes választás akkor, ha nem vagy gyakorlott kertész, mert nehéz ártani neki. Amellett, hogy klasszul mutat, még sokoldalúan használható gyógynövény is a körömvirág!

körömvirág

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top