nlc.hu
Otthon

Nyári növénygondozás

Ha így gondozod, nem tikkadnak ki a melegben a növényeid!

A rekkenő hőség a növényeket is próbára teszi, nyáron sokkal könnyebben kiszáradnak, sőt sokszor el is száradnak a virágok.

Hogy ne gyötörje meg a meleg a növényeidet, elég néhány apróságra odafigyelned, ami tényleg életmentő lehet a zöldek számára. 

viráglocsolás nyáron

Miért kókadoznak a növények nyáron? 

Amikor magasba szökik a hőmérők higanyszála, a növényekből és a virágföldből is gyorsabban párolog el a víz, ami könnyen dehidratálttá teszi a növényeket. Ha a gyökérzeten keresztül nem tudnak kellő vizet magukba szívni, annak egy idő után meglesz a szemmel látható következménye, például elszáradt, megsárgult levelek formájában.

Előzd meg a bajt!

A kókadozó növények megmentésének egyik legfontosabb lépése, hogy megóvd őket a direkt napfénytől és az extrém hőhatástól. Amikor nagy a hőség, napközben akár többször is spriccelhetsz egy szórófejjel ellátott flakonból vizet a zöldekre, garantáltan hálásak lesznek érte!

Segíthet az is, ha a virágföldre 1-2 ujjnyi vastagságban apróra morzsolt száraz leveleket szórsz. Ez a fedőréteg egyrészt útját állja a melegben elpárolgó nedvességnek, másrészt természetes tápanyagforrást jelent a virágoknak. 

A plusz tápanyagbevitel nyáron nagy ajándék a növényeknek, ezért mind a bent tartott cserepes virágok, mind a kerti növények esetében igaz, hogy nem túlzás őket 2-4 hetente tápoldatos vízzel locsolni. Ha tápoldatozod a növényeket, kiemelten fontos a rendszeres és bőséges öntözés, mert ha az oldat egy helyre koncentrálódik és nem járja át kellően a virágföldet, akár kárt is tehet a növényben, főleg a tűző napon.

Jól jönne néhány extra tipp a locsoláshoz? Hogy stílusosan fogalmazzunk, csokorba is gyűjtöttük neked a legfontosabbakat, kattints értük a galériánkra!

Megnézem
Összes kép (6)

Nyitókép: Getty Images – elenaleonova

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top