nlc.hu
Otthon

Trükkök kisállatszőr ellen

5 trükk, hogy felvegyük a harcot a kisállatszőr ellen

Már az ételben is ott a kisállatszőr? Ha unjuk már, hogy belepi a lakást kedvencünk szőre, akkor itt a kézenfekvő megoldás. 5 trükk, amellyel szőrteleníthetjük az otthonunkat!

Bátran állítjuk, hogy kisállatot tartani az egyik legjobb dolog! Mielőtt hazavinnénk szőrös kedvenceink, nem is feltételezzük, hogy mennyire idegesítő tud lenni, amikor minden tele van szőrrel! Mindig és mindenhol! A kanapén, a padlón, minden szőnyegen, az ágyneműn, sőt, még rajtunk is.

Zsömleszínű kutya fekszik fekete kanapén.

Idegesítő, amikor minden tele szőrrel

Legyünk őszinték, nehéz szőrmentessé tenni a lakást, mert nemcsak időigényes, hanem aprólékos feladat is. Szerencsére rengeteg tipp és trükk létezik, hogy kordában tartsuk az otthonunkban tivornyázó kisállatszőrt.

Házi kedvenc rendszeres ápolása

Minden itt kezdődik. Kulcsfontosságú, hogy kedvenceink szőrét megfelelően ápoljuk, így megelőlegezhetünk magunknak egy tisztább otthont. Egyes kutyák szőre, például a yorkshire terrieré és a shi tzué ugyan hosszúra nő, azonban nem hullik. Így szőrük ápolása nem jelent akkora problémát.

Más állatok számára viszont előnyös, ha rendszeresen ápoljuk őket, ezzel is segítve nekik a vedlésben.

Boldog huskyt fésülő gazdi.

Egyesek még élvezik is a törődést

  • Hosszú szőrű kutyák: Az olyan fajták, mint a labrador retriever és a szibériai husky, amelyeknek hosszú, vastag, ráadásul két rétegű szőrzete van, évente két vedlési cikluson mennek keresztül: késő tavasszal és késő ősszel. Ilyenkor elengedhetetlen a napi fésülés a vedlés visszaszorításához. Ezenkívül korlátozzuk otthonunkban a röpködő háziállatszőrt. A kisállatszőr csökkentésével nemcsak a beltéri levegő minőségét javíthatjuk, hanem csökkenthetjük az allergiás tüneteket és az asztmát kiváltó okokat is.
  • Rövid szőrű kutyák: Egyes kutyák, mint például a boxerek és bizonyos csivavák, nem rendelkeznek aljszőrrel, és egész évben hullatják a szőrüket, de kisebb mennyiségben. Ennek ellenére számukra is nagyon fontos a fésülés, illetve a fürdés is.
  • Hosszú szőrű vagy idősebb macskák: A macskák általában jól ápolják magukat, és nem kell őket olyan gyakran kefélni vagy fürdetni, mint a kutyákat. Egyes hosszú szőrű macskáknak és idősebb macskáknak azonban szükségük lehet egy kis segítségre, ha maguk nem csinálják jól. Nem árt rendszeresen megfürdetni a macskákat annak ellenére, hogy milyen szorgalmasan ápolják magukat, mivel ez segít csökkenteni a szőrmennyiséget otthonunkban.

Tippek a szőrmentes otthonhoz

A megelőzés mellett nagyon fontos, hogy a lakást is megfelelően szőrtelenítsük. Bemutatunk néhány trükköt, amelyre minden állattartónak szüksége lehet.

Fekete farmert takarít egy nő ruhatisztító hengerrel, ezt egy macska figyeli.

Ruhánk szinte azonnal tele lesz szőrrel

1. Fektessünk be robotporszívóba

Ameddig az irodában dolgozunk, kedvenc műsorunk nézzük, addig robotporszívónk keményen végzi dolgát. Ehhez fontos, hogy az állat is megbarátkozzon az eszközzel. Ha ez sikerült, akkor jó úton haladunk a szőrtelen otthonhoz. A robotporszívót beprogramozhatjuk, hogy akár mindennap dolgozzon. A legjobb az egészben az, hogy olyan bútorok alá is beférnek, ahová a hagyományos porszívó nem.

2. Tiszta levegő

A szellőztetés és a klíma- vagy légkezelő rendszer használata segít a szőrök levegőből történő eltávolításában. A légtisztító segít javítani a levegőminőséget a lakásban, és a poratkákkal is felveszi a harcot.

3. Bútorok tisztasága

Akkor tudjuk a legjobban szőrteleníteni a bútorokat, például a kanapét, ha nem is engedjük, hogy megtelepedjen rajta a szőr. Szerezzünk mosható huzatokat, amelyeket egyeszűen beteszünk a mosógépbe. Figyeljünk arra, hogy ehhez olyan anyagokat válasszunk, amelyek anyaga kevésbé vonzza a szőrt és könnyen tisztíthatóak. Így nem kell azért fájjon a fejünk, hogy a szőrcsomók is a kanapé huzatán pihennek meg.

4. Tisztítsuk a poros felületeket

A mikroszálas törlőkendők rendkívül hasznosak a por és a háziállatok szőrének eltakarításában. Használhatjuk bármilyen felületen, még a redőnyökön is. A lenti videóban mutatunk egy bevált készítményt, amelytől nem csak csillogni, de illatozni is fog otthonunk.

@cleanwithchristina The scent beads are optional! What are some of your homemade cleaning products? Leave them in the comments so I can try them! #cleaning #cleantok #cleaningproducts #cleaningtiktok #clean #cleaningtok ♬ Summer - Instrumental - Devinney

5. Használjunk ruhatisztító hengert vagy ragasztószalagot

Ruhatisztító hengerrel gyorsan eltávolíthatjuk ruhánkról a legmakacsabban kapaszkodó szőrszálakat is. Nem csak ruháinkon, hanem akár textilborítású bútorainkon és kiegészítőinken is remekül működnek.

Az alábbi videó pedig megmutatja, hogy szőrmentesíthetjük ragasztószalag segítségével gyorsan és egyszerűen a padlót.

(Forrás: be chewy, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top