nlc.hu
Otthon

Levendula gondozása

Ha így gondozod a levendulát, imádni fogja, hogy nálad lakhat

Sokak számára bosszantó, hogy a levendula olykor az út szélén is megterem, otthon viszont valami mindig félremegy a gondozása során.

Pedig ennek a növénynek sincsenek óriási elvárásai ahhoz, hogy virágba boruljon. A levendula akár magról is ültethető, igaz, ezt jobb őszre vagy kora tavaszra időzíteni.

Virágzó levendula

Ha most kaptál kedvet ahhoz, hogy megmutasd magadnak és a világnak, hogy képes vagy életben tartani az értékes illóolajokban gazdag levendulát, tanácsosabb cserépben nevelt palántaként hazavinned ezt a mutatós és illatos növényt.

Jó, ha tudod, hogy ahol a levendula jól érzi magát, ott lelkesen hozza a csodás színű és mesés illatú virágokat, amiket a lepkék nagyon szeretnek, a szúnyogok viszont ki nem állhatnak.

Több van benne, mint gondolnád

Több okból is szuper levendulát nevelgetni: amellett, hogy csodásan dekorálhatsz vele, készülhet belőle szekrényillatosító, de fürdősót, teát, szörpöt és még levendulaszirupot is fabrikálhatsz belőle.

Mindig szárral együtt szedd le a virágokat (legjobb ezt egy metszőollóval megtenni, nem pedig kézzel leszakítani!), és jól szellőző, száraz, hűvös, sötét helyen tárold vagy összekötve és fejjel lefelé lógatva, vagy egyenletesen eloszlatva, vízszintes felületre kiterítve.

Megnézem
Összes kép (10)

Nyitókép: Getty Images – Zsuzsanna Jenei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top