Otthon

3 lila kerti virág: levendula, hortenzia, orgona

Nincs is csodásabb látvány, mint amikor szebbnél szebb virág nyílik a kertben. Három lila növényt válogatottunk össze. Hogyan gondozd a levendulát, hortenziát, orgonát? Segítünk.

Három csodás lila virágú növényt válogatottunk össze. Hogy kertedben hosszú ideig gyönyörködhess a gyógyhatású levendulában, a különleges hortenziában és az illatos orgonában, összegyűjtöttük a gondozásukhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

3 gyönyörű lila növény a kertbe: levendula, hortenzia, orgona

1. Levendula

A mediterrán vidékekről származó levendula nemcsak különleges illatával, hanem a nyári hónapokban nyíló virágaival is kerted dísze lehet. Ez a télálló bokros cserje leginkább a kert napos részén érzi jól magát. Legszebben akkor mutat, ha több tövet ültetsz egymás mellé, de társítható más növények mellé is. Dézsában a teraszon is remekül mutat. Szárazságtűrő, de nagy hőségben igényli az öntözést. A nagyobb töveket érdemes már ősszel visszavágni, hogy a tél ne okozzon bennük kárt. A levendula kora tavasszal is visszavágható, ezzel elérheted, hogy növényed üdezöld, új hajtásokat hozzon.

3 gyönyörű lila növény a kertbe: levendula, hortenzia, orgona

2. Kerti hortenzia

Viszonylag gyorsan növekszik ez a különleges szépségű cserje, labdaszerű lilás-kékes virágai egész nyáron nyílnak. A hortenzia a kert árnyékos, félárnyékos részén, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. A rendszeres öntözést nemcsak a forró napokon hálálja meg, de igazán jól a lágy esővizet képes hasznosítani. Szárazságban a hortenzia levelei könnyen lekókadnak, a növekedése is megáll. A magasabb bokrokat tavasszal érdemes visszavágni, hiszen ez a növény is megújul, és így hozza a következő nyáron a szebbnél szebb virágait.

3 gyönyörű lila növény a kertbe: levendula, hortenzia, orgona

3. Kerti orgona

Anyák napja és a ballagások elmaradhatatlan virága az orgona. Ez a jellegzetesen édes illatú cserje annál dúsabban virágzik, minél naposabb helyre ülteted a kertben. Ha megoldható, érdemes a terasz, a bejárati ajtó közelébe ültetni, hiszen az orgona illata így minden tavasszal elvarázsol. Különösebb gondozást nem igényel, viszont a tövekről az elszáradt virágokat el kell távolítani. Tavasszal vadhajtásokat hozhat, melyeket mindenképpen vágj le, hiszen elszívhatják a főnövénytől a tápanyagot. Hőségben az öntözést meghálálja.

További cikkek kerti virágok témában az NLC-n:

 Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top