Otthon

Ültess levendulát kertbe, teraszra

A levendula az egyik legkevesebb gondozást igénylő növény. Illatával, virágaival kerted, teraszod dísze lehet. Segítünk, hogyan ültesd el.

A levendula az egyik legigénytelenebb növény, mégis amint a virágai nyílni kezdenek, kerted, teraszod dísze lehet. Ráadásul a levendula intenzív illatát a molyok, szúnyogok, de még a legyek is messze elkerülik. A növény két fajtáját vásárolhatod meg a kertészetekben.

Francia levendula

A francia levendula szárazságtűrő, gondozást alig igénylő növény. Nagy hőségben a mindennapos öntözést meghálálja. Kedveli a napfényt, a kertnek arra a helyére ültesd, ahol egész nap érik a napsugarak. Gyorsan növekszik, virágait szinte egész nyáron folyamatosan hozza. A virágokat kiszáríthatod, ehhez akkor vágd le a szárakat, amikor teljesen kinyíltak a virágok. Csomóba kötve, száraz helyre akasztva két-három nap alatt kiszáradnak. Vázába állítva, ruhásszekrénybe akasztva nem kell többé molyoktól tartanod.

Francia levendula
Francia levendula

Angol levendula

Az angol levendula jóval vízigényesebb francia társánál. Ez a fajta kerted félárnyékosabb helyén érzi jól magát. Az angol levendula levelei halványabbak és hosszabbak, virágai világosabb lilák, mint a francia fajtáé. Magasabbra nő, szárai hosszabbak, illata erősebb. Virágait ugyanúgy kiszáríthatod, mint a francia levendulát.

Angol levendula
Angol levendula

Tippek: Mindkét fajtát ültetheted nagyobb cserépbe a teraszra, ahhoz, hogy szépen növekedjen, legalább kéthetente tápoldatot kell adni az öntözővízhez.

A levendula évelő növény, kora tavasszal alaposan vissza kell vágni a töveket, hogy meg tudjon újulni, friss, zöld hajtásokat hozzon.

További cikkek levendula, terasz témákban:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top