nlc.hu
Otthon

Fák, amiket ne ültess a kertedbe

Így lehet viharálló a kerted! 5 fa, amit inkább ne ültess, és 5, amit igen

Fontos, hogy kertünk biztonságos, mégis fákkal teli legyen, mutatjuk, mely fajokat kerüljük, és melyek ajánlottak egy viharálló kerthez.

A cikk írásának időpillanatában éppen a – sokak által legalább százévesnek saccolt – nyárfáinkat vágják ki egy hatalmas daruról. Vérzik a szívem, mert nagyon kötődöm a fákhoz, amiket egyesek szerint nagypapám ültetett, vagyis inkább 60 év körüliek lehetnek, ki tudja, a nyárfa gyorsan nő. De egyben meg is könnyebbültem, mert sok kárt is okozhatott volna – főleg az elmúlt viharok alatt, hiszen már erősen korhadtak, a háromból az egyikben már semmi élet nem volt.

A 90-es években okozott is nagyobb bajokat: akkor körülbelül 25-30 méter magasan nyújtózkodott az ég felé, így egyben jó tájékozódási pont is volt. Ha valakik kijöttek hozzánk a telekre, azt mondtuk, „ha látod a nyárfát a kettes útról, csak tarts felé”. Egy borzasztó viharban aztán hatalmas, kisebb fatörzs méretű ágak zuhantak le róla, kidöntve a kerítést, és valami hihetetlen szerencsének köszönhetően elkerülve a házat. A 2000-es évek elején egy kontár férfi alpintechnikával ritkította meg, de jobb lett volna, ha egészen levágja, mert onnantól indult csak igazán korhadásnak. Állítólag egy ilyen fa 40 év után már vágható, ezért azzal nyugtatom magam, hogy igen szép, matuzsálemi kort ért meg a három törzsű nyárfánk.

Aki ismer, jól tudja, semmi sem áll tőlem távolabb, mint fát kivágatni. Ez azonban szükséghelyzet. Ezért is szedtem össze most, mik azok a fák, amiket jobb elkerülni a kertben. Persze ha már ott vannak, akkor senkit nem bíztatnék a kivágásukra, hacsak nem betegek, inkább arra helyezném a hangsúlyt, mit ültessünk inkább helyettük.

Nyírfák

A nyírfák árnyékosak és elegánsak, de ha egyszer elültetjük őket, semmi sem fog növekedni a fa közelében. A nyíreknek sekély gyökerei vannak, amelyek olyan keménnyé teszik a talajt, mint a beton. Hajlamosak elfogyasztani a környező terüket. A nyírfák vonzzák a kertpusztító kártevőket is, az úgynevezett bronz nyírfúrót. Ezek a bogarak nyírfákba rakják petéiket, lárváik pedig a növények belsejéből táplálkoznak. A fehér nyírfák ráadásul instabilak, sekély gyökereik miatt veszélyt jelentenek a házra. Hacsak nem szeretnéd, hogy az udvar tele legyen bogarakkal és veszélyben legyen az otthonod, inkább csak az erdőkben csodáld ezeket a pazar példányokat.

Mit ültess helyette?

Birs. Jó, tudom, hogy elég nagy a kontraszt, de szerintem nagyon jó választás. Kicsi, de jó minőségű fa, és októberben illatos tőle az egész kert. Egy isteni birsalmasajtnak ki tud ellenállni?

nyírfák

Nyírfák. Fotó: Getty Images

Ezüst juharok

Gyönyörűek a Duna-parton, de kertben növeszteni egyáltalán nem jó ötlet. Az ezüst juharnak invazív gyökerei vannak, amelyek arról híresek, hogy eltömítik a vízvezetékeket és tönkreteszik a járdát. Ráadásul az ezüst juharok hatalmas mennyiségű vizet és helyet igényelnek, ami gyorsan megfosztja kertjét a nagyon szükséges tápanyagoktól. A probléma egyetlen gyógymódja a fa eltávolítása, ami nehéz, és csak szakember végezheti el.

Mit ültess helyette?

Kocsányos tölgyet. Magasra nő, széles lombkoronája és öreg korára festői formája van. Gyökerei mélyre nőnek, strapabíró.

ezüst juhar

Ezüst juhar. Fotó: Getty Images

Leyland ciprusok

A Leyland ciprus egy gyorsan növekvő, problémamentes fa. Sokan szeretik ültetni ezt a fát, mert jó térelválasztó, ráadásul kerítés helyett is jó. De gyorsan túl nagyra nő a legtöbb udvar számára. Mérete ellenére a Leyland ciprusokat könnyen kitépheti a vihar, az erős szél. Röviden, biztonsági kockázatot jelentenek, ha házak közelében telepítik őket. A Leyland ciprusok számos különböző típusú gombára is érzékenyek. Ezek elhaló kérget és gyökérrothadást okozhatnak. Ezenkívül a pókok és az atkák imádják ezt a fát.

Mit ültess helyette?

Bár nem fa, hanem félcserje és nem nő ekkorára, szerintem nagyon szép a sudárzsálya, ráadásul imádják a méhek is gyönyörű lila virágait. Évelő és bírja a szárazságot.

lyland ciprusok

Jó térelválasztók, de biztonságosak? Fotó: Getty Images

Császárfa

Amikor körbeérdeklődtem ismerősöknél, milyen gyorsan növő fákat ajánlanak a nyárfák helyett, sokan azonnal a császárfát mondták, mert néhány év alatt óriásira nő. Árnyékolónak megteszi, de sajnos a gyorsaságért cserébe – ahogy az alpintechnikus mondta – szemetet kapsz. Ezek a fák nagyon gyengék, viharban hajlamosak eltörni, ami óriási kockázatot jelent a közeli házak vagy autók számára. Ha olyan helyen élsz, ahol nagy viharoknak vagy kitéve – márpedig ki nem él olyan helyen mostanában nyáron, akkor ezt a fát valószínűleg érdemes kihagyni.

Mit ültess helyette?

Kislevelű hársfát, amely szintén gyorsan nő és árnyékot ad. Fontos szempont az is, hogy őshonos, ezért alkalmazkodott a klímához. Akárcsak a császárfának, ennek is csodás virágai vannak, melyek mézes illatot árasztanak.

császárfa

Császárfa virága. Fotó: Getty Images

Nyárfa

Végezetül jöjjön a nyárfa, amiért most szomorkodom, bár azzal biztatnak a favágók, ne tegyem: olyan korhadt volt belül, hogy bármikor megreccsenhetett volna.

Bár én speciel szeretek gyönyörködni a szálló szöszmöszeikben a májusi napfényben, egy jól megtermett nyárfa ráadásul napi 5 hektoliter vizet szív ki a talajból, ami azt eredményezi, hogy körülötte nem igen él meg semmi. Ezt egyébként cáfolom, de tény, hogy az újonnan ültetett kis fák nem igazán kaptak teret tőle.  Azt mondják, a nyárerdők teljesen kiszárítják a vízgyűjtőket, csatornákat. Nem ritka, hogy a kívülről épnek tűnő fa törzsének belsejében már olyan mértékű a korhadás, hogy tényleg bármikor kidőlhet.

Mit ültess helyette?

Kőrist, amely rendkívül jól alkalmazkodó faféle, életerős, és jól tűri a városi levegőt és a szárazságot is.

nyárfa

Az egyik leggyorsabban növő fafajta, de veszélyes. Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top