nlc.hu
Otthon

Közlekedési Múzeum TikTok videója

A Közlekedési Múzeum videóján röhög a net

Kreatív nép vagyunk, az már egyszer biztos.
Férfi buszon utazik

Folyamatosan készülnek a paródiák azokhoz a TikTok-videókhoz, amelyekben feketébe öltözött hölgyek suttogva mutatják be a különböző luxusautókat kívülről, belülről. Van olyan, aki a 20-30 éves régi autójával készít hasonló videót, de akadnak repülőgép-pilóták, és traktoros gazdák is a kifigurázók között.

A Közlekedési Múzeum munkatársai is beálltak a sorba, és egy régi IKARUS buszt mutattak be, a luxusautókat népszerűsítő videók stílusában. Az eredmény pedig 1200 körüli like és 28 ezer megtekintés.

Veterán autókkal foglalkozó kollégánk, részletesen elemezte nekünk, hogy milyen buszt látunk. „Ez egy Ikarus 620 városi autóbusz, 42 személyes, különálló vezetőfülkével, amit 1958 és 72 között gyártott Mátyásföldön az Ikarus. A tévének is volt ilyen közvetítőkocsija, és csuklósokat is készített a gyár. Albániába és Lengyelországba tuti vittek belőlük, de talán még az NDK-ba is. A 630 volt a távolsági változata. Nem volt egy haj, de modern darab már akkor sem, de például a 22-es, a 49-es meg a 28-as vonalán ezek mentek, mert jól bírták a hegyi utakat. 1978 körül selejtezte az le a BKV az utolsót. A beszállás volt nehézkes, az utána jövő klasszikus, 200-as sorozat viszont már zseniális volt olyan szempontból – máig abból a buszból gyártották a legtöbbet a bolygón” – mondta Gábor kollégánk.

Sajnos csak későn vettük észre a felvételt, amivel az augusztusi Ikarusz MiniFesztet népszerűsítették, de akinek nosztalgiázni támad kedve, mindenképp látogassunk el egyszer ide.

@kozlekedesimuzeum

Ikarusz MiniFeszt most hétvégén a Közlekedési Múzeum szervezésében! Részletek 📷 https://fb.me/e/1i2gHOlQF Köszönjük a videót Iványi Gergő kollégánknak!!! 📷 #ikarus #ikarusminifeszt #autóbusz #KözlekedésiMúzeum #BringáraVáltva #kiállítás

♬ original sound - kozlekedesimuzeum

Kollégánk még egy 1960-as Népszabadság cikket is talált a járműről. „Az Ikarus gyárban a fővárosi tömegközlekedés részére épített 1000. autóbusz 1960. IX. 17-re készült el. Az Ikarus 620 típusú, GA 10-00 rendszámú járművet a gyár nevében Tóth Lajos, a vázműhely dolgozója adta át. A Fővárosi Autóbuszüzem részéről Bogdánszki György kétszeres élmunkás gépkocsivezető és felesége, a kiváló dolgozó címmel kitüntetett kalauznő vette át. Az átadott autóbusz az ünnepség után az Ikarusz gyár irányában közlekedő 44-es viszonylaton teljesítette első meneteit.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top