nlc.hu
Otthon

Így nőtt meg több olyan termék ára, ami korábban árstopos volt

Meglódult több korábban árstopos termék ára, a cukor durván belehúzott

Persze nem minden lett drágább, van, aminek lejjebb ment az ára.

A KSH adatai alapján a korábban árstopos termékek váltak a legjobban dráguló élelmiszerekké augusztusban. A cukor ára 71 százalékkal ugrott meg, a csirkemellé és a sertéscombé pedig 15-16 százalékkal emelkedett az ársapkák kivezetése után, a zsírosabb UHT tejért pedig 8 százalékkal többet kértek augusztusban. számolt be az RTL Híradó.

„A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket. De hát közben a világ a háttérben nem állt meg, és az árstop kivezetésével, ha nem is egyszerre, de jelentős részben ugye ránk szakadt a valóság a fogyasztói árakra is” – nyilatkozta Braunmüller Lajos, az agrasrszektor.hu vezető elemzője.   
 

Egy nő nézi a listáját bevásárlás közben

Fotó: Pexels

Hozzá kell tenni, vannak olyan termékek, amelyek ára csökkent,  liszt 12, a tojás pedig 9 és fél százalékkal lett olcsóbb. A szakértő szerint emögött az állhat, hogy estek az energiaárak és feleannyiba kerül a takarmány, mint tavaly, ezért a kereskedők hónapok óta kedvezőbb áron jutnak ezekhez a termékekhez, de a fogyasztói árakból augusztusig nem engedtek, amíg a többi árstopos élelmiszeren veszteséget termeltek.

A kormány másfél év után, 2023. augusztus elsejével szüntette meg az úgynevezett élelmiszerár-stopot. Helyette lett viszont kötelező akciózás, a boltoknak hetente olcsóbban kell kínálni legalább két termékcsoport minden termékét, amikor a bolti ár nem lehet több, mint a beszerzési ár mínusz 15 százalék. És pár hete elindult az Árfigyelő oldal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top