nlc.hu
Otthon

Narancsdrágulás

Iszonyúan megdrágulhat a narancs és a narancslé

Nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon.
narancs

Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. A hurrikánok mellett a fabetegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. A probléma az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat, ennek pedig az árakban is megérezzük majd a hatását. Magyarországon is megdrágulhat a narancs és a narancslé is, sőt még áruhiány is kialakulhat – írja a Pénzcentrum.

A nyári hurrikánszezonban elpusztult a floridai narancsültetvények mintegy 90 százaléka, az Egyesült Államokban komoly krízis van kibontakozóban. 

Az Egyesült Királyságban már most arra számítanak, hogy a narancs ára jelentősen megemelkedik az év további részében. A Brit Gyümölcslé Szövetség arra figyelmeztetett, hogy a jövőbeni áremelkedések “egy ideig” fennmaradhatnak, mivel időbe telik, amíg az ágazat helyreáll.

A magyarországi zöldség-és gyümölcstermesztők szakmaközi szervezete, a Fruitveb elemzése sem kecsegtet sok jóval: az USA-ban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett. Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60 százalékos drágulást jelent.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top