nlc.hu
Otthon

Penészesedés és a konyha

7 intő jel, hogy penész van a konyhádban

Ha a konyhában felüti a fejét a penész, az nemcsak esztétikailag illúzióromboló, de egészségügyi kockázatokat is magában rejt.

A fekete foltok az egyik legnyilvánvalóbb jelei annak, hogy penészes a konyhánk. Ennél azonban sokkal rejtettebben is megjelenhet. Az alábbiakban szakértők gyűjtöttek össze hét olyan figyelmeztető jelet, ami hátterében a rejtett penészgomba állhat.  

1. Dohos szag

A penész a sötét, nedves helyeken telepszik meg, például a mosogató alatt, a hűtőszekrény mögött vagy a szekrények és kamrák sarkaiban. A dohos, földes szag gyakran az első jele annak, hogy a konyhában bizony penész van.

2. Elszíneződés vagy vetemedés

Árulkodó jel lehet az is, hogy a konyhánkban a falak, a padló vagy a mennyezet elszíneződik Ha nem cselekszünk időben, a nedvesség idővel beszivároghat otthonunk más részeibe is, ami csak növeli a problémát.  

Penész a konyhában

(Fotó: Depositphotos.com)

3. Vízszivárgás

„Bármilyen korábbi vagy jelenlegi vízszivárgás a konyhában, még ha kicsi is, rejtett penészgombásodást eredményezhet. Ha ilyen problémákat tapasztalunk, ellenőrizzük a konyhai mosogató alatti, a csapok körüli vagy a készülékek mögötti részeket a vízkár vagy a penész jelei miatt”javasolja Holevich Petya, a Fantastic Services takarítási szakértője és felügyelője.

4. Hámló festék

A penész a nedves környezetben éli igazán világát, és ha a konyhai festék vagy tapéta alatt rejtett nedvesség reked, ez okozhatja azok buborékosodását.

5. Romló állapotú tömítőanyag

A penész a csempék közötti apró résekben vagy a mosogató körül is elszaporodhat, ahol a fugázás valamilyen okból megsérült. A repedezett vagy hiányzó habarcsvonalak szintén ideális környezetet biztosíthatnak a penészgomba szaporodásához.

6. Kondenzáció

A konyhai ablakokon, csöveken vagy falakon jelentkező túlzott páralecsapódás magas páratartalomra utalhat, ami ideális környezetet teremthet a penész növekedéséhez.

7. Allergiás reakciók

Ha mi vagy családtagunk megmagyarázhatatlan, allergiaszerű tüneteket tapasztal, például tüsszögést, köhögést vagy bőrirritációt, azokat okozhatja a penész jelenléte a konyhában. Ezt mindenképpen érdemes kivizsgálni.

Mit tehetünk?

Ha penészgombát fedezünk fel a konyhában, fontos, hogy ne essünk neki, ne kapargassuk, súroljuk, mivel ezáltal penészspórák kerülhetnek a levegőbe, ami súlyosbítja a problémát. A 10 négyzetméternél kisebb penészes területek általában megtisztíthatók ecetes oldattal, de nagyobb fertőzések esetén a szakemberek szerint az a  legjobb, ha profi penészmentesítési szolgáltatást veszünk igénybe.

Fontos emellett, hogy a penész okát – például szivárgás vagy vízkár – megfelelően kezeljék, és a területet alaposan kiszárítsák. A penész megelőzése érdekében gondoskodjunk a konyha jó szellőzéséről, tartsuk szárazon azokat a felületeket, amik veszélyeztetettek penészesedés szempontjából, különösen a mosogató és a hűtőszekrény környékét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top