nlc.hu
Otthon

Penész ellen otthoni praktikák

Így előzheted meg a penészt a lakásban – ezek a leghatékonyabb otthoni praktikák

Akár látható, akár rejtett penész van a lakásban, fontos, hogy ne csak a helyét derítsd fel, hanem miután kiirtottad, tartós megoldást is találj arra, hogy ne alakuljon ki újra. Ehhez adunk most segítséget.

A penész leginkább a sötét, meleg és párás helyeken telepszik meg. A fürdő, a konyha a legideálisabb a penészgomba számára, de egy rosszul szellőző, zsúfolt szoba is potenciális penészlelőhely. Elmondjuk, hogyan szabadulhatsz meg a penésztől a legkönnyebben!

Penész a falon

A penész ellen otthoni szerekkel is tehetsz
(Fotó: Getty Images)

A penész megelőzése

A penész nagyon gyorsan elterjedhet a lakásban, hiszen, ha nyirkos a levegő, akár 1-2 nap is elegendő, hogy megtelepedjen. A penészgomba súlyos légúti betegségekhez, asztmához, allergiához vezethet, ezért nagyon fontos, hogy teljes mértékben eltüntesd az otthonodból a spórákat.

Mivel a penészgomba a magas páratartalmat szereti, ezért igyekezz minimalizálni az otthonodban a párát. Erre már vannak párátlanító készülékek a néhány ezer forintostól a több tízezresig. És persze, a lehető legalapvetőbb módszerről se feledkezz meg, ami nem kerül egy filléredbe sem: a szellőztetésről. Ha penészesedésre hajlamos a lakásod, naponta 2-3 alkalommal is szellőztess!

Azzal is sokat tehetsz, ha a bútorokat nem szorítod be a fal mellé, és igyekszel szellősen berendezni a lakásodat.

Penész elleni otthoni praktikák

Ha már megtelepedett a penész, akkor is vannak olyan házi módszerek, amikkel megszabadulhatsz tőle. De tény, alaposnak kell lenned, hiszen elég, ha nem tolsz félre egy kanapét, ami túl szorosan áll a fal előtt, ideális helyet teremtve a sötét, nem jól szellőző felületen a penészgomba szaporodásának. Tehát első lépésként tolj félre minden bútort, kanapét, szekrényt, és nézd meg, nem penészesedik-e mögöttük a fal. Ha megvannak a penészes felületek, akkor jöhetnek a házi praktikák!

A hidrogén-peroxid gomba-, vírusölő, és antibakteriális hatású, és bármelyik gyógyszertárban hozzájuthatsz. Biztonságosan használhatod szinte minden felületen, például konyhai készülékeken és pultokon, fürdőszobai berendezési tárgyakon, a csempén, a mosdón, a kádon, a padlón, sőt még bizonyos falfelületeken is. Önts 3%-os koncentrációjú hidrogén-peroxidot egy szórófejes flakonba, fújd a penészes részre, majd hagyd hatni 10 percet. Ezt követően egy szivaccsal dörzsöld át a felületet, és ha teljesen lejött, utána töröld szárazra.

Hasonló jól bevált módszer penész ellen egy-egy illóolajos koncentrátum is. A teafaolaj erős fertőtlenítő és szagtalanító hatással rendelkezik, és az egyik legbiztonságosabb módszer a feketepenész eltávolításához. A teafaolaj egy természetes gombaölő szer, amely gyorsan eltávolítja a penészgombát, és segít megelőzni a penészspórák visszatérését, ezáltal a penész újbóli kialakulását.

Keverj össze egy teáskanál teafaolajat egy csésze vízzel, öntsd egy szórófejes flakonba, rázd fel, majd permetezd a penészes területre. Hagyd száradni egy órán keresztül, majd töröld le egy mikroszálas kendővel vagy egy száraz, kiselejtezett törülközővel.

Bármelyik módszert is választod, viselj védőkesztyűt, mert a bőrödet még a gyógynövényes teafaolajos oldat is irritálhatja!

Még több praktika!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top