nlc.hu
Otthon

Pókok az otthonodban

Fóbiád van tőlük, mégis mindig visszatérő vendégek? Így űzd el a pókokat az otthonodból!

Tény és való, a pókok nagyon hasznos munkát végeznek, de ez nem jelenti azt, hogy ettől még szívesen látott vendégek a házban…sőt! Szabadulj meg tőlük kíméletesen!

Ha kifejezetten irtózol a pókoktól, bevethetsz pár házi praktikát ellenük, hogy távol tartsd őket az otthonodtól.

Rend a lelke mindennek

A pókok a félreeső, árnyékos helyeket kedvelik, így érdemes mindig rendet tartani, és ha egy mód van rá, akkor szekrényekben vagy lezárható dobozokban tárold a dolgaidat, így a takarítást is megkönnyítheted magadnak.

… a ház körül is

A pókok a kinti térben is szeretik, ha valami halmokban áll, ezért a ház körül is érdemes rendet tartani. A pókok számára csábítóak lehetnek az összegereblyézett levelek, tűzifarakások, széthagyott dobozok, a csomókban álló gyomok vagy a bozótos területek is.

Pókok elűzése otthonról

Fotó: Getty Images/Elva Etienne

Távolítsd el a pókhálókat

A pókok utálják, ha bolygatják otthonukat, így, ha eltávolítod a lakásból a pókhálókat, úgy fogják érezni, hogy a terület nem elég biztonságos számukra, ezért várhatóan elhagyják azt. A műveletet egy seprű nyelével célszerű elvégezni nemcsak a belső térben, hanem a garázsban, illetve az ajtók, ablakok külső oldalánál is.

Ne használj sok kültéri világítást

A rovarok vonzódnak a fényhez, a pókok pedig a rovarokhoz, ezért nem tanácsos túlzásba esni a külső világítással. Minél kevesebb a fény, ami odacsalogathatja a rovarokat, annál jobb, hiszen akkor a pókok sem fognak megjelenni.

Készíts házi keveréket

Ha semmi sem használ, akkor marad a házi praktika: keverj össze félcsészényi ecetet másfél csészényi vízzel, majd adj hozzá körülbelül 20 csepp borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat. A keveréket töltsd szórófejes flakonba, majd fújd szét a bejáratok és más problémás helyek körül. 

Pókok elűzése otthonról

Fotó: Getty Images/CBCK-Christine

Citrusfélék, fahéj, szegfűszeg

  • Mivel a pókok gyűlölik a citrusfélék illatát is, így bármilyen narancsos, citromos illatú dolgot bátran vess be ellenük, működni fog.
  • Jól jön majd a fahéj is: önts egy tálkába két deciliter vizet, és tegyél bele öt csepp fahéjolajat. Egy szivacsot márts bele, és töröld át a lakás azon részeit, ahol a pókok megbújhatnak. Őrölt fahéjat szórhatsz az ablakpárkányra és a küszöbhöz is.
  • Darálóba tegyél tíz dekagramm egész szegfűszeget vagy szegfűborsot, és őröld meg! Keverd össze vízzel, hogy majd kend be a sarkokat vagy az apró lyukak környékét, ahol előfordulhatnak.

Olvass még tuti házi praktikákat:

(Nyitókép: Getty Images/CBCK-Christine)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top