nlc.hu
Életmód

Makacs foltok eltávolítása: tippek, tanácsok

Vörösbor, kávé, ketchup: így távolítsd el a legmakacsabb foltokat

Egyes foltok a frászt hozzák ránk, pedig a legtöbb eltávolítható, csak ismerni kell a módját, hogyan kell kiszedni a textíliából. Mutatjuk a hatékony praktikákat.

A múltkor vörösborral löttyintettem le a hófehér birkaszőnyegemet, de a szemem se rebbent, gyerekkoromban ugyanis én voltam az anyám “folt-mumusa”. Szinte minden délutáni játék után feladtam neki a leckét: gépolaj, sár, ételcsata utáni kajamaradék és ketchup a pólómon, tinta, festék, és még több festék, vér, kakaó, trikóba belekent jégkrém, mustár, a kedvenc citromos fagyim a sortomon, filctoll, és még sorolhatnám a ruháimból kiszedendő foltokat. 

foltok, ruhák

Fotó: PixaBay

A jó hír az, hogy ma a modern mosógépekkel és kiváló tisztítószerekkel felvértezve, jóval könnyebb helyzetben vagyunk, mint anno az anyáink, de azért 2021-ben sem árt tudni, hogy egyes foltok milyen technikával szedhetők ki. Bedobni őket a mosógépbe sajnos nem minden esetben elegendő.

1. Paradicsomszósz és ketchup

A paradicsomszósz és a ketchup első blikkre nagyon ijesztő, és tényleg kemény foltot tud hagyni. De mielőtt szomorúan kidobnád a kedvenc ruhádat, jó hat tudod, hogy van megoldás. Első körben egy késsel szedd le a felesleget, majd tiszta ruhával töröld le a foltot. Ezután keverj össze hideg vizet egy evőkanál folyékony mosószerrel, kend be vele a foltos részt, majd addig törölgesd vele a területet, amíg az elszíneződést el nem távolítja.

2. Vér

A vért különösen nehéz eltávolítani, de azért nem lehetetlen. Áztasd a holmit hideg vízbe, és dörzsöld addig a foltot, amíg a víz rózsaszínűvé nem válik. Ezután öblítsd ki a ruhadarabot, habosítsd be extra erős folteltávolítóval, és hagyd állni rajta egy jó félórát, (de akár több időre is hagyhatod) majd mosd ki a szokásos módon. Ha a foltot még mindig nem sikerült eltüntetni, próbálkozz hidrogén-peroxiddal, de legyél vele óvatos, mert az egyes szöveteket elszínezhet.

3. Vörösbor

A vörösborfoltokat úgy lehet eltávolítani, hogy először is a foltot sóval szórod be (igen, oldschool technika, de működik), és amikor azt látod, hogy a só rózsaszínűre vált, töröld le, majd áztasd a textil foltos részét hideg vízbe enzimes mosószerrel, és hagyd egy éjszakán át állni. Ismételd meg ezeket a lépéseket, amíg a folt el nem tűnik, majd mosd ki újra a szokásos módon. 

Tudtad?
A YouTube-on rengeteg tutorial videót találsz, amelyek segítségével el tudsz távolítani nagyon makacs foltokat is. Ebben például azt mutatják meg, hogyan szedd ki az olajat a ruhából.

4. Csokoládé

Először is távolítsd el a felesleges csokoládét a ruhadarabról egy kés segítségével. Ezután kezeld elő a holmit folteltávolító folyadékkal: egy sörtés fogkefével oszlasd el rajta hatékonyan a mosószert. Miután ezt megtetted, hagyd ruhadarabot öt-tíz percig állni, majd a szokásos módon, a textilnek még megfelelő, de a lehető legmelegebb mosási hőmérsékleten mosd ki.

5. Gyümölcs és gyümölcslé

A gyümölcs- és gyümölcsléfoltokat igyekezz azonnal kezelni, ugyanis nagyon gyorsan és sajnos tartósan elszínezik a textíliákat. Egy kicsit feszítsd ki az anyagot ott, ahol a baleset érte, majd önts vizet a foltra.  Ezután hagyd a ruhadarabot egy órán át ázni  víz- és fehér ecet keverékben, majd öblítsd ki. Ismételd a módszert, amíg a folt el nem tűnik.

6. Fű

Ha el akarod távolítani a füvet a ruhadarabból, először vigyél fel folteltávolítót közvetlenül a foltra, majd dörzsöld meg az anyagot. Ezután mosd a ki a a szokásos módon, majd a mosás után alkalmazz hígított fehér ecetes oldatot, hogy eltávolítsd az esetleges maradékot.

7. Kávé

A kávé eltávolításához a ruhaneműből, folyass hideg vizet a foltra, és ezt követően használj folteltávolítót. Egy puha sörtéjű fogkefével finoman dörzsöld át a szövetet, majd hagyd pár percig állni. Végül öblítés nélkül, a szokásos módon, a lehető legmelegebb hőmérsékletű vízzel mosd ki a ruhadarabot.

8. Zsír

Ha zsír kerül a ruhádra, öblítsd ki a foltot minél hamarabb hideg vízzel, és dörzsöld be mosogatószerrel, hogy fellazuljon. Ha szükséges, ismételd meg ezt a lépést párszor. Ha megfelelően fellazítottad a foltot, dörzsöld át a területet folteltávolítóval, és öblítés nélkül mosd ki a ruhadarabot, a lehető legmelegebb hőmérsékleten, amit még a ruha anyaga elbír, mosd ki.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top