nlc.hu
Otthon

Legjobb tippek a sárga foltok ellen

Viszlát sárga foltok! Helló igézően fehér ruhák

A sárga pacáktól, főleg, ha izzadságfoltról van szó, nagyon nehéz megszabadulni. Hogy lehet újra igézően fehér a kedvenc pólód? Hoztunk néhány házi praktikát.

A ruhákon hónaljtájékon megjelenő sárgás elszíneződés általában az izzadásgátló sara. Sajnos a dezodorok nagy részében alumínium van, ami reakcióba léphet az izzadsággal, létrehozva a foltot, ami, ha egyszer beleszárad az anyagba, akkor nehéz onnan eltüntetni, például egy egyszerű mosással egészen biztos, hogy nem fog menni! Nehéz ugyan, de nem lehetetlen!

Jolly joker: ecet

Ezernyi helyen olvasható, hogy az ecet mi mindenre jó. Ezután nem meglepő, hogy a ruhák fehérítésénél is legalább annyira hasznát tudjuk venni, mint a színtartás elősegítésénél. Míg a mosógép is hálás lesz az ecetért, ugyanis vízkőoldóként is használhatjuk, és alkalmanként az öblítőt is kiválthatjuk vele, sőt a penészedést is megelőzhetjük általa.

Öntsünk 1-1,5 deciliter ecetet a mosógépbe, és indítsunk el egy mosást 40 Celsius-fokon, ez a hőmérséklet még nem árt a ruháknak, az ecet viszont sokkal hatásosabban fogja majd őket fehéríteni.

Sárga folt eltávolítása a ruhákból

(Fotó: depositphotos.com)

Szódabikarbóna

A legegyszerűbb módja annak, hogy ismét kifehéredjenek a ruhák, az, hogy beáztatjuk őket, mégpedig olyan vízbe, amelyben feloldottuk a szódabikarbónát. Néhány órás pihentetés után érdemes kimosni őket, és hasznos lehet, ha teszünk a mosógépbe fehérítőt is.

Citromlé

A citromlé az egyik legjobb természetes fehérítő. Ugyanúgy kell alkalmazni, mint az ecetet. A mosás során is felhasználhatjuk, de áztatáshoz is kitűnő. A foltok esetében is megoldás lehet, ha közvetlenül az adott területet kezeljük vele.

Tudtad? Tegyünk két evőkanál konyhasót a mosógép fiókjába, ami kémiai reakcióba lép a mosószerrel és még hatékonyabbá teszi a mosást, sőt, „elhámlasztja” a kiszedhetetlennek tűnő foltokat is.

Fogkrém

Lehet, hogy csak egy egyszerű lifehack, de egy próbát érdemes tenni vele: kenjünk fogkrémet közvetlenül a sárga foltra, majd hagyjuk száradni egy órán keresztül. Ezután tegyük be a mosógépbe, és indítsuk el a programot.

Hogy lehet megelőzni a foltok kialakulását?

Ha lehetőség van rá, akkor ne használjunk alumíniumtartalmú dezodorokat. A WikiHow szerint pamutkeverékek esetében szintén segíthet, ha viselés előtt kifordítjuk a ruhát, és hónaljtájékon babahintőport szórunk rá, majd kivasaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top