nlc.hu
Otthon

Lehűléssel érkezik a poloskainvázió

Lehűléssel érkezik a poloskainvázió

Egyelőre nem olyan zord az időjárás, de hamarosan jön a lehűlés, a kellemetlen rovarok pedig telelő helyeket keresnek, például a lakásokban.

A mostaninál is intenzívebben indulhatnak meg a poloskák a zárt helyek irányába, ha megkezdődik a lehűlés. A sok bosszúságot okozó rovarok telelő helyeket keresnek, a meleg lakás pedig ideális hely számukra – számolt be az ATV.

Májer József biológus professzor, a Pécsi Egyetem professzora azt mondta, hogy statisztikailag még nem bizonyítható, de a tapasztalatok szerint az országban jelenleg Zala megyében van a legtöbb Kínából érkezett mezei poloska. Van, akinek arrafelé teljesen tönkretették a kiskerti paradicsomültetvényét a büdös bogarak.

A kutatók szerint ugyanakkor összességében csökken a poloskák száma. A szakember szerint ez annak köszönhető, hogy előbb-utóbb elszaporodnak a vándorpoloska és a márványos poloska természetes ellenségei, leginkább a tojás- és lárvaparaziták. Ez kordában tartja a létszámot, bár a jelenség hullámzó.

Egy ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban

Egy ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László )

Nem könnyű védekezni a poloskák ellen, a legjobb módszer, ha megakadályozzuk a bejutásukat a lakásba, habár ez türelemjáték. Vizsgáld meg a szúnyoghálót, nincs-e lyuk, szakadás rajta, és mielőtt belépsz a lakásba, nézd át a cuccaidat és a ruhádat, nehogy te vidd haza őket. Előszeretettel bújnak meg a szabadban teregetett ruhákban, ezért a kimosott holmikat mindenképpen nézd át, különben előfordulhat, hogy akár hetekkel később szembesülsz a szekrényből előbújó betolakodókkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top