nlc.hu
Otthon

Így élhetik túl a szobanövények a telet

Így élhetik túl a szobanövények a telet

Télen előkapjuk a kedvenc pulcsink, ágytakarónk, felkészítjük az autónk is a télre, de a szobanövényeinkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni! Pedig ők télen is igénylik a figyelmet!

Télen, a fűtés, a kintről beáramló hideg, azaz a megváltozott körülmények miatt a szobanövények is másfajta törődést igényelnek. Az Apartment Therapy összegyűjtött pár hasznos tippet, amik segítségével a szobanövényeink átvészelhetik a telet.

Szobanövények téli gondozása

(Fotó: unsplash)

Legyen egy ütemterved az öntözésre

A rövidebb nappalok és a hidegebb időjárás miatt a szobanövények lelassítják a tápanyagfelvételt, ezáltal lassítják növekedési ciklusaikat. Előfordulhat, hogy egyes növények teljesen leállnak a növekedésben. Nem kell megijedni, ez teljesen normális! Amennyiben a szokásos öntözési rutin rutint folytatod, könnyen a gyökerek rothadásnak indulnak és egyéb problémák is jelentkezhetnek, egyszerűen azért, mert a növény nem fogja tudni felszívni a vizet. Tehát a növények védelme érdekében csökkenteni kell az öntözést.

Figyelj a páratartalomra!

A trópusi szobanövények szeretik a páratartalmat – némelyik akár 60 százalékot is –, ezért érzékenyek a téli száraz levegőre. Amikor elindul a fűtési szezon, a száraz hő azonnal elkezdi kiszívni a nedvességet az otthoni levegőből. Ilyenkor a legtöbb szobanövény szenvedni kezd. Gyors és egyszerű megoldás, ha beruházol egy párásítóba, de nem rossz megoldás a kézi permetezés sem, abban az esetben, ha naponta legalább háromszor megtudod tenni. A harmadik lehetőség, hogy a növényeket kavicsokkal és vízzel feltöltött tálcákra állítod.

Figyelj a hőmérsékletre!

Ha egy szobanövényt radiátor közelébe teszel, akkor nagyon fog szenvedni. Ügyelj arra is, hogy ne legyenek huzatos helyen, illetve semmiképp se tegyük a bejárati ajtó mellé, mert a hideg-meleg egyszerre fogja érni, ami gyors elszáradáshoz vezet. Ha az ablakpárkányon vannak a növényeid, akkor lehetőleg csak akkor hagyd ott őket télire, ha jó az ablakok szigetelése.

Ne télen akarj átültetni!

Télen nincs szüksége a növényeknek arra, hogy permetezd őket, sőt, arra sem, hogy átültesd, mert nem fogják felszívni a tápanyagot, tehát egy teljesen felesleges műveletet hajtanál végre. Várd meg a tavaszt, amikor a szobanövény aktívan növekszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top