nlc.hu
Otthon

Szélkakas-tolvaj

25 év után elszégyellte magát a szélkakas tolvaja

1999-ben tűnt el egy francia városka szélkakasa, a tolvaj most – önmagát lebuktatva – visszaküldte.

A vasból kovácsolt festett szélkakast 1999 áprilisában lopták egy szabadtéri katolikus templom tetejéről Bessanban, egy 5500 lakosú faluban, Délnyugat-Franciaországban. 25 éve találgatták a helyiek, hol lehet a szélkakasuk, amikor egy csomag nem érkezett Michel Sabatery történésznek címezve – írja a CBS News.

arany szélkakas

Visszakerült szélkakas (stock.adobe.com)

Amikor novemberben átvette a szobrot, Sabatery értesítette a polgármesteri hivatalt, amely viszont értesítette Beziers ügyészét, Raphael Ballandet. A rendőrség gyorsan azonosította a tolvajt, főként azért, mert saját hitelkártyájával fizette a csomag feladását – mondta Stephane Pepin-Bonet bessani polgármester az AFP-nek.

Amikor a rendőrök felkeresték, a tolvaj azonnal beismerő vallomást tett, Balland elmondta, hogy egy átbulizott, részeg éjszakán vitte magával a szélkakast. Miután kijózanodott, túlságosan szégyellte, hogy visszaadja, és a pincéjében rejtette el – mondta az ügyész.

Közel negyedszázaddal később a negyvenes évei végén járó férfi újra felfedezte a pincében a kakast, és úgy döntött, ideje visszavinni. Pepin-Bonet szerint a szélkakast egy közelgő ceremónián visszahelyezik a templom tetejére, de ezúttal “igazán jól rögzítik, így nem repülhet el újra”.

A polgármester úgy tűnt, kész megbocsátani a fiatalkori botlást, de azt mondta, hogy az ünnepségen emlékeztetni fogja az embereket, hogy az olyan díszek, mint a szélkakas, a falu örökségének részét képezik, aminek “talán nincs nagy értéke, de mindenkié “.

Az ügyész nem volt hajlandó elárulni a tolvaj kilétét, akinek nincs félnivalója a törvénytől, mivel Franciaország elévülése – hat év apró lopás esetén – mentesíti a vádemelés alól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top