nlc.hu
Otthon

Heti, havi és évi takarítás

Mit takarítsunk hetente, havonta és évente?

Készítsük elő naptárunkat, hogy mindig tisztaság lehessen otthonunkban. Bizonyos területek heti figyelmet igényelnek, másokról pedig megfeledkezünk.

Néha a munka, az élet és a család között az otthon takarítása háttérbe szorul. Ilyenkor végül órákig takarítunk és lomtalanítunk. Ennek megelőzésére az egyik okos módszer, ha ragaszkodunk egy takarítási ütemtervhez azoknál a tárgyaknál, amelyekről könnyű megfeledkezni. Ha szánunk egy kis időt a rendszeres takarításra, kevésbé valószínű, hogy túlterheltnek érezzük magunk. Íme, mit érdemes minden héten, minden hónapban és minden évben kitakarítani.

Mit takarítsunk minden héten?

Gyakran érintett területek

Shantae Duckworth profi otthonrendező azt mondja, hogy az olyan sokat fogdosott területeket, mint a kilincsek, csapok, villanykapcsolók, billentyűzetek és távirányítók, minden héten meg kell tisztítani. „Ezek olyan helyek, amelyeket a házban több ember is gyakran megérint, és könnyen felhalmozódhatnak rajtuk a baktériumok. Hetente töröljük le őket, hogy ne legyenek porosak, ragacsosak vagy baktériumosak – mondja. – Ezeknek a területeknek a heti takarítása minimálisra csökkenti a betegségek terjedésének kockázatát, és segít fenntartani az egészségesebb lakókörnyezetet.”

Fekete ajtón üvegkililncs.

A gyakran érintett területeken hamarabb megtelepszenek a bacilusok

Akkor is érdemes gyakrabban takarítani és fertőtleníteni ezeket a területeket, ha valaki a lakásban beteg.

Nagy forgalmú területek

Otthonunk nagy forgalmú területeit szintén hetente kell kitakarítani. Duckworth szerint ide tartoznak az előszobai tárolók, a cipőtárolók, azok a helyek, ahol a postát tartjuk, valamint a konyhai és fürdőszobai pultok. „Ezeket a területeket gyorsan ellephetik a tárgyak. Ezért jó, ha hetente szánunk negyed órát arra, hogy rendet rakjunk. Használjuk ki ezt az időt arra, hogy letöröljük a területeket, hogy ne porosodjanak.”

Ágyneműk és törülközők

Fehér ágynemű.

Az ágyneműt érdemes hetente cserélni

Az ágyneműktől kezdve a törülközőkön át a konyhai törlőkig érdemes hetente legalább egyszer kimosni minden olyan ágyneműt, amelyet napi szinten használunk. A gyakran használt textilek rendszeres mosása segíthet megelőzni az allergiát és távol tartani a baktériumokat.

Mit kell havonta tisztítanunk?

Készülékek

Bár valószínűleg rendszeresen letöröljük a készülékeinket – különösen, ha azok rozsdamentes acélból készültek, és könnyen megjelennek rajtuk az ujjlenyomatok és a szennyeződések –, Duckworth erősen ajánlja, hogy minden hónapban szánjunk időt a készülékek mélytisztítására.

„Az olyan készülékek, mint a sütők, mikrohullámú sütők és hűtőszekrények, idővel felhalmozhatják a szennyeződéseket és szagokat. A havi tisztítás megelőzi ezt, így optimális teljesítményt biztosít, és meghosszabbítja a készülékek élettartamát” – magyarázza.

A hűtőszekrény belseje

Egy másik helyiség, amelyet havonta érdemes tisztítani, a hűtőszekrény belseje. „Szánjunk minden hónapban egy kis időt arra, hogy mindent kitakarítsunk a hűtőszekrényből, töröljük át az egészet, és ellenőrizzük a lejárati dátumokat mindenen, mielőtt bármit visszaraknánk.”

Szekrények

Érdemes minden hónapban nekiesnünk a szekrényeknek is. Ez végső soron megakadályozza, hogy a szekrény túlterhelt legyen, vagy hogy nagyobb lomtalanítást kelljen végeznünk. „Ha valami elromlott, dobjuk ki; adományozzuk el azokat a tárgyakat, amelyekre már nincs szükségünk. A szekrények gyorsan zsúfolt terekké válhatnak, különösen, ha a háztartás tagjai megfelelő szervezés nélkül dobálnak be mindent, ezért szánjunk egy kis időt arra, hogy havonta átnézzük a szekrényeket és rendezzük őket.”

Mit takarítsunk ki minden évben?

Ereszcsatornák

Ereszcsatorna alulnézetből.

A csatornák tisztításáról gyakran megfeledkezünk

Bár sokan hajlamosak vagyunk halogatni az éves projekteket, az otthonod bizonyos helyiségeinek karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon megelőzzük a nagyobb problémákat. „Az ereszcsatornákban az év során levelek, törmelék, sőt penész is felhalmozódhat, ami potenciális vízkárokhoz és tetőproblémákhoz vezethet. Az éves tisztítás megelőzi a dugulásokat, biztosítja a megfelelő vízelvezetést, és megvédi otthonunk alapját és szerkezeti épségét” – mondja Duckworth. Jelöljük be a naptárba: a legjobb időszak az ereszcsatornák tisztítására a tavasz és az ősz.

Klímaberendezés

Otthonunk légkondicionáló berendezéseit is rendszeresen tisztítani kell. Így tisztán tarthatjuk a rendszert a portól, hogy a lehető legjobban tud működni. Ne feledkezzünk meg a szűrők cseréjéről sem.

Matracok

A matracokon felhalmozódhat a morzsa és a por. Duckworth ezért azt tanácsolja, hogy évente porszívózzuk és tisztítsuk ki a matracokat, hogy megelőzzük az allergiás problémákat, és elkerüljük a rovarok megtelepedését.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top