nlc.hu
Otthon

Hűtőtakarítás könnyedén

Könnyű, gyors házi praktikák, hogy ragyogjon a hűtőd

A hűtőszekrény az egyik legkényesebb terület a konyhában, éppen ezért az sem mindegy, mivel takarítod, de egy biztos: ne tocsogjon a koszban!

Morzsákkal, ételmaradékokkal, foltokkal teli a hűtő? Hogy lehet ezt az állapotot megakadályozni, hogy később ne kelljen fél napig súrolni, hogy ismét tiszta legyen? Kitűnő kérdés, igaz?

Neked egy dolgod van: tisztán tartani a hűtőt, mi pedig elmondjuk, hogyan!

Mielőtt nekiesnél, pakolj ki mindent a hűtőszekrényből. Ezután mosd el a polcokat és a fiókokat mosogatószeres szivaccsal, majd töröld szárazra, mielőtt visszatennéd őket a helyükre.  

Mivel moshatod át?

  • A hűtő belsejét, a rácsokat, a polcokat és az ajtórekeszeket évente minimum két alkalommal, a leolvasztás után érdemes vízzel hígított ecettel vagy enyhe fertőtlenítőszeres vízzel átmosni, illetve szódabikarbónával beszórt nedves szivaccsal áttörölni, majd egy tiszta, nedves ronggyal alaposan lemosni, végül papírtörlővel szárazra törölni.
  • Ha púpig van a hűtő ragacsos szennyeződésekkel, amiket nem lehet csak úgy letörölni, nedvesíts be egy szivacsot vagy tiszta ruhát forró vízzel, majd nyomkodd rá az érintett felületre. Ez valószínűleg fellazítja annyira, hogy utána sikálás nélkül is eltávolítható lesz.
  • A hűtőd nemcsak belül, hanem kívül is tisztán kell tartani, hiszen naponta többször is tapogatja a család minden egyes tagja annak ajtaját! Nagyon fontos, hogy ezt a részt hetente lefújd fertőtlenítő spray-vel.
Hűtőtakarítás egyszerűen

Akár napjában többször is érdemes fertőtleníteni a hűtőszekrény ajtaját (Fotó: Getty Images/Onfokus)

TIPP: Ha netán kifolyna a ketchup, a majonéz vagy a mustár tartalma, állítsd őket fejjel lefelé egy műanyag tojástartóba. Ezt tárolhatod a hűtőajtóban is, így nem lesznek foltok a hűtőben.

  • Az zöldségtartó doboz talán a leghamarabb piszkolódó terület a hűtőben, ezért itt használj papírtörlőt a zöldségek alá. Amikor már sok a lehullott zöldségszár vagy esetleg szétnyomódott egy paradicsom, egyszerűen csak fogd meg a  papírtörlőt, dobd ki a szemétbe, és tegyél bele helyette egy újat.
  • A szennyeződések kordában tartásában sokat segíthet, ha folpackkal „csomagolod be” a polcokat. Ha valami kiborulna vagy foltokat hagyna maga után, így megúszod a piszkos munkát, hiszen elegendő kicserélned a fóliát.
  • A kellemetlen szagok megelőzéséhez önts egy kevés vaníliakivonatot egy vattacsomóra, amit egy kis tálkába téve tarts a hűtő hátsó részében.

A szakemberek ajánlása szerint a hűtőszekrény tisztításakor nem szabad megfeledkezni a készülék hátoldalán található, úgynevezett hőleadó rácsról sem. A többnyire csak csőkígyóként ismert alkatrész funkciója, hogy a hűtő a megfelelő ritmusban tudja leadni a hőt. Ahhoz, hogy ezt a feladatot kifogástalanul és a lehető legkevesebb energia felhasználásával teljesíthesse, fontos, hogy a csőkígyó felülete tiszta legyen, ezért azt érdemes évente legalább kétszer porszívóval vagy seprűvel alaposan portalanítani.

Mozdulj ki otthonról: túrázz!

via

(Nyitókép: Getty Images/AndreyPopov)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top