nlc.hu
Otthon

Erre SOHA ne használd az ablaktisztítót

Erre SOHA ne használd az ablaktisztítót!

Sok mindenre megoldás, de vannak olyan felületek, amelyre inkább ártalmas, mint hasznos az ablaktisztító.

Az Apartment Therapy összeszedte pontokba, mik azok a helyzetek, amikor jobb, ha nem az ablaktisztítóért nyúlunk.

Ne használd az ablaktisztítót a laptop tisztításához

Az olyan durva összetevők mellett, mint az ammónia, a legtöbb ablaktisztító olyan kémiai vegyületeket is tartalmaz, amelyek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a kényes elektronikában – különösen a laptopok képernyőjén és kijelzőjén. A legjobb megoldás, ha a számítógép képernyőjét puha mikroszálas kendővel és desztillált vízzel tisztítod meg.

Ne érintkezzen a bőröddel!

Az ablaktisztítóban lévő vegyszerek irritálhatják, sőt megégethetik a bőrt, így ha egy mód van rá, akkor figyelj arra, hogy ne kerüljön közvetlenül a bőrödre a vegyszer. Vagy ammóniaillatú akarsz lenni?  

Ne keverj össze az ablaktisztítót fehérítővel

Mielőtt elkezdenéd a maratoni tavaszi takarítást, ne feledd, hogy sok népszerű tisztító spray olyan vegyszereket tartalmaz, amelyek önmagukban hatékonyak, de kombinálva veszélyesek.

Példa: ablaktisztító – amely ammóniát tartalmaz – és fehérítő. A fehérítő és az ammónia összekeverésekor mérgező gáz, az úgynevezett klóramin képződik, ami azt jelenti, hogy soha ne használj ablaktisztítót olyan anyaggal, amely fehérítőt tartalmaz.

Ablaktisztítót erre nem használjuk

Fotó: Getty Images

Ne használj ablaktisztítót a tévé letörléséhez

Hasonlóan a laptophoz, a lapostévé képernyője sem olyan hely, amelyet ablaktisztítóval kellene lespiccelni. Kiderült, hogy a tisztítószer könnyen átszivárog a tévépanel résein, és sötét csíkokat eredményezhet, ami tönkreteszi a tévé képernyőjét. Jobb, ha egy mikroszálas kendőt és portörlőt használsz a tévé portalanítására.

Az ablaktisztító nem bútortisztító

Míg az ablaktisztító kis adagokban használható vastag bevonatú és tömítőanyagokkal rendelkező keményfa felületekre, például keményfa padlók tisztítására, finom fafelületeken, beleértve a furnérozott dohányzóasztalokat vagy polírozatlan könyvespolcokat, az ablaktisztító cseppnyomokat és csúnya foltokat hagyhat maga után.

Ne használj ablaktisztítót autóüvegre

Ha úgy gondolod, hogy autó ablakai és szélvédője biztonságosan tisztítható ablaktisztítóval, azt gondold át újra. Nemcsak csíkokat és foltokat hagyhat maga után, hanem az ammónia alapú tisztító spray-k behomályosíthatják egy idő után az autó szélvédőjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top