nlc.hu
Otthon

így kell ablakot tisztítani

Tartsd be az ablaktisztítás szabályait, ha nem akarsz csíkos ablakokat a lakásban!

Az ablaktisztítást nagyjából mindenki utálja, de évente kétszer azért csak rá kell venni magunkat.

Az ablaktisztítás tipikusan az a házimunka, amit a hátunk közepére kívánunk. Amellett, hogy fizikailag megterhelő, gyakran még a végeredmény sem lesz épp szépnek mondható. Homályos és csíkos maradhat az ablakok üvege, ha nem figyelünk a következő aranyszabályokra és sorrendre ablaktisztítás közben.

Tervezd meg alaposan az ablaktisztítást!

Nem esünk neki az ablakoknak, mintha nem lenne holnap, hanem szépen, okosan megtervezzük – egy nagy bögre kávéval a kezünkben –, hogy mégis milyen módon kell megtörténjen az ablakpucolás. Az első az, hogy az ablak környékét szabaddá tesszük, azaz minden kacatot elpakolunk a párkányokról, leszedjük a függönyöket, és előkészítjük a megfelelő méretű létrát vagy sámlit, amire állva az ablak legmagasabb pontját is elérjük majd.

Készíts házi ablaktisztítót!

Egy bögre ecetet keverj össze egy bögre vízzel és negyed bögre citromlével. Az egészet öntsd bele egy szórófejes flakonba és már pucolhatod is az ablakot a házi tisztítószerrel.

Függönyöket a mosógépbe!

Az ablakpucoláshoz a függönymosás is szorosan hozzátartozik, hiszen ki látott már olyat, hogy a tiszta ablakok elé lógassuk vissza a poros függönyöket? Még a végén az angyalkák visszafordulnak az ajtóból karácsonykor, ha ilyet látnak, úgyhogy a függönyöket be kell pakolni a mosógépbe, hogy mire végzünk az ablaktisztítással, új erőre kapjanak és tisztán libegjenek majd az ablakok előtt. Mindenképp rögtön centrifugázás után, még nedvesen tedd fel a függönyöket, hogy kilógják magukat, így megkímélheted magad egy kellemetlen függönyvasalástól.

Az ablaktisztítás szabályai

Az ablaktisztítással félig kész a nagytakarítás (Kép: Getty Images)

Minden eszköz legyen kéznél!

Akkor vágj csak bele az ablakpucolásba, ha minden szükséges eszközt odakészítettél már magad mellé egy kis kosárban. Szappanos víz egy lavórban, hozzá szivacskendő, tisztítószeres flakon, papírtörlő vagy ablaklehúzó mind jól jöhet a művelet közben.

Milyen időjárásban jó ablakot pucolni?

Az erős napsütés nem tesz jót az ablakpucolásnak, de most novemberben ezt elég egyszerűen el tudjuk kerülni. A felhős, nem túl hideg idő a legmegfelelőbb, ilyenkor száradnak a legszebben, csíkmentesen az ablakok.

Elsőre a keret, utána az ablak

Kívülről befelé haladunk az ablaktisztítás során: először mindig az ablakkeretet és a párkányokat (és redőnyöket, ha vannak) tisztítjuk le, első körben száraz ruhával áttöröljük, majd lemossuk szappanos vízzel. Csak ezek után térünk át az ablaküvegre: itt is először száraz ronggyal leporoljuk az üveget, majd a keret mellett mossuk fentről lefelé, kívülről befelé haladva. Végül papírtörlővel az egészet körkörös mozdulatokkal átdörgöljük, hogy csillogjon-villogjon minden ablak a lakásban.

Házimunkatrükkök:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top