nlc.hu
Otthon

Szempontok, amik alapján extrakényelmes lehet az ágyad

Szempontok, amik alapján extra kényelmes lehet az ágyad

Milyen matracot, párnát érdemes választani? Szakértők segítenek a helyes döntésben.

Nem mindegy, hogy milyen matracot és párnát választunk a pihentető, nyugodt alvás érdekében. Szakértők segítenek, mire érdemes figyelni.

Matrac

A megfelelő matrac az alapja álmaink ágyának.

„Ha az év 365 napján, napi nyolc órát alszol rajta, akkor érdemes pénzt költeni rá” – mondja Mark Elliot, a Bed World menedzsere. A szakember szerint a vásárlók két dologra panaszkodnak: vagy hátfájdalomra, vagy arra, hogy a felébrednek, amikor párjuk felkel az ágyból. Éppen ezért sokan azt gondolják, hogy keményebb fekhely az egészségesebb megoldás. A szakember szerint ha minőségi az ágy, akkor hiába kelt puha érzetet, úgy is kellő támasztékot ad.

Napjainkban a zsákrugós matracok a legnépszerűbbek, de a természetes latex termékek is kedveltek, ahogy a poliuretán memóriahab is. A latex és a memóriahabos matrac akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a zsákrugós változat, szóval a kényelmet és a minőséget meg kell fizetni.

Kényelmes ágyhoz tippek

(Fotó: Getty Images)

Párna

Dr. Amy Morahan, csontkovács szerint a megfelelő párna létfontosságú.

„Napunk egyharmadát alvással töltjük, így, ha rossz helyzetben vagyunk, az káros a gerinc egészségére.”

A megfelelő párna kiválasztásához először végig kell gondolni, hogy milyen pozícióban alszunk. Ha az oldalunkon, célszerű a fal felé fordulni, a fej és a fal közé, középre tenni a párnát. Ha túl kicsi, vagy túl nagy a párna, elmozdulhat a fej, és emiatt idővel megváltozhat a testtartás.

A szakember a háton alvók számára a kisebb párnákat ajánlja, a hason alvást pedig egyenesen rossz ötletnek tartja, mert feszültséget okoz az izmokban.

A párna töltete készülhet gyapjúból, bambuszból, hajdinából, memóriahabból és más szintetikus habból is – a csontkovács szerint ennek nincs akkora jelentősége. A méret sokkal fontosabb szempont.

Ami az ágyneműt illeti: Kerry Jackson szerint érdemes libatollal kitömött paplanokba és párnákba fektetni, mert puhák és melegek. A lepedőnél vannak, akik a pamutot kedvelik, míg mások a vászonra esküsznek. Színek tekintetében a nyugtató, pasztell színeket ajánlja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top