nlc.hu
Otthon

Ezért tökéletes választás a szatén ágynemű

Ezért tökéletes választás a szatén ágynemű

A szatén selymesen sima és népszerű anyag, mégsem tudunk róla sokat. Szakértők mondják el, honnan ered, milyen anyag és hogy kezeljük a szatént!

A szatén nagyon hasonló anyag, mint a selyem, de természetesen sokkal olcsóbb annál. Nehéz meghatározni, hogyan és mikor állították ki először ezt a bársonyos anyagot, de feljegyzések arra utalnak, hogy évszázadokkal ezelőtt, Kínának tulajdonítható megjelenése és elterjedése. A szatén ma már nagyon népszerűvé vált, és túlnyomórészt ágyneműk anyagát adja.

Szatén ágynemű

(Fotó: Getty Images)

Mi az a szatén?

A szatén egy nagyon fényes, általában pamut anyag! Fran Kozent, a Cornell Egyetem textilszakértője így definiálja: „A szatén egyfajta szövési típusra utal, ami azt jelenti, hogy ezekben az anyagokban a fonalak ahelyett, hogy felváltva metszenék egymást, inkább „lebegnek” több fonal tetején, így simább, fényesebb felületet adnak. Ennek a csökkentett számú fonalnak köszönhetően a szatén nagyon rugalmas és kevésbé gyűrődő anyag, mint más, szövetek.”

Miért tökéletes választás a szatén ágynemű?

A szatén – ami általában pamutból készül – kiváló anyag mindazok számára, akik szeretik a sima, nem gyűrődő, de egyben nedvszívó, szellőző és kényelmes anyagot.

„Mivel annyira selymes és sima, a szatént sokféle dologban használják, különösen ágyneműben. Szoros szövésű szerkezetének köszönhetően kiválóan megtartja a tölteléket a párnákban, takarókban, paplanbetétekben és paplanokban” – mondja Melanie Kaplan, a The Company Store kreatív igazgatója. A szakértők szerint nem véletlen, hogy a szatén az egyik legnépszerűbb ágyneműszövet, és ennek az az oka, hogy légies, kellemes tapintású, légáteresztő, könnyű, míg csillogó fénye elegánsan mutat az ágyon.

A szatén mosása

„Mivel a legtöbb szatén lepedő pamutból készül, meglehetősen könnyű tisztítani és ápolni. Mindig kövessük a gyártó utasításait, de általában a pamut szatén mosógépben mosható hideg vízben. Ha szükséges, klórmentes fehérítő is használható, de kerüljük az öblítőket, mivel ezek gyengíthetik a szálakat” –  figyelmeztet a szakértő. Hozzáteszi, hogy megőrizhetjük a szatén fényét, ha szárítógépben szárítjuk, melegítés nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top