nlc.hu
Otthon

Ezeken a tárgyakon keresztül figyelhetnek meg bennünket

Ezeken a tárgyakon keresztül figyelhetnek meg bennünket az otthonunkban

Legtöbben az otthonukat egy biztonságos helynek tekintik, ám több tanulmányból kiderül, hogy egyes eszközeink bizony kémkedhetnek utánunk a négy fal között is.

Egy olyan világban, ahol okoseszközökkel vesszük körbe magunkat, elég nehéz elrejtőzni. Mikor ezt a tézist meghalljuk, az első gondolatunk természetesen az, hogy biztos a telefonunk, vagy az okosóránk szállíthat rólunk információkat. Ez azonban csak részben igaz. Sokkal több tárgy van a lakásunkban ugyanis, amely kémkedhet utánunk. A legtöbbjükre pedig nem is gondolnánk!

Íme 10 eszköz, amin keresztül kémkedhetnek utánad

  1. Televízió
    Bár még belegondolni is szörnyű, a televíziónk játszi könnyedséggel kémkedhet utánunk. A legrosszabb hírünk azonban azok számára van, akik LG vagy Samsung készülékekkel rendelkeznek. A Forbes magazin értekezése szerint egyes LG televíziókról kiderült, hogy nem csak a nézett csatornáinkat, hanem még a hozzájuk csatlakoztatott USB-meghajtókon lévő fájlok nevét is visszaszolgáltathatják a LG-nek. Hovatovább, a hackerek azt is bebizonyították, hogy képesek feltörni egyes Samsung modelleket, hogy adatokat rögzítenek azokról a hálózatokról, amelyekhez azok kapcsolódnak. Sőt, még azt is meg tudják nézni, amit a televíziókba épített kamerák látnak. Rémisztő, nem igaz?
  2. Konyhai eszközök
    Valószínűsíthetően arra még nagyon kevesen gondoltak életükben, hogy a reggeli kávéfőzés is az adatlopás veszélyét hordozhatja magában. A magazin kutatása szerint azonban sok újgenerációs konyhai készülék olyan csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, amelynek rengeteg előnye mellett épp ugyanannyi hátránya is van. Az internethez csatlakoztatott kávéfőzők (igen, ilyen is van!) adataiból könnyen kiderülhetnek az életmódbeli szokásaink. Hány órakor kelünk, mikor ebédelünk stb… Az okoshűtőnkből származó információk pedig a vásárlási szokásainkat árulhatják el. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy őket nem zavarja ezeknek az információknak a kiadása, egy még elrettentőbb hírrel is szolgálhatunk: egy hacker csapat egyszer sikeresen használt fel egy okos hűtőt rosszindulatú e-mailek küldésére is.
    A hackerek szinte bárhová be tudnak jutni (Fotó: Getty Images)

    A hackerek szinte bárhová be tudnak jutni (Fotó: Getty Images)

     
  3. Modemek
    Az internetszolgáltató könnyen összeállíthat egy listát azokról az oldalakról, amelyet felkerestünk. Még ha maguk a szolgáltatók el is utasítják magát a kémkedést, néhány rosszakaró hacker ezt simán megteheti – figyelmeztet mindenkit a Forbes. Ami még komplikáltabbá teheti a helyzetet, hogy sokan ugyanott fizetnek elő a televíziós szolgáltatásokra, mint az internetre, így még több információ ki tud rólunk derülni egy füst alatt.
  4. Okostelefonok
    Ezt a tényt talán annyira nem is kell már magyarázni. Sokan figyelmen kívül hagyják az adatvédelmi beállításokat, ezzel pedig súlyos hibát követnek el. A szoftver az eszközünkről sokkal részletesebb műveletekről tudhat, például, hogy milyen alkalmazásokat telepítünk vagy futtatunk a telefonunkon. Mindezek mellett a saját mobilszolgáltatónk is nyomon követhet bennünket. Kezükbe adhatjuk azokat az információkat, hogy kivel és mennyit kommunikálunk, illetve, hogy hol tartózkodunk. Ha ez még nem lenne elég, a telefonok akár képeket és videókat is rögzíthetnek rólunk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, és továbbküldheti azokat a bűnözőknek!
  5. Webkamerák
    Ha a számítógépünk megfertőződik egy rosszindulatú vírussal, akkor az azt kezelő hackerek könnyen átvehetik az irányítást a gépünk webkamerája fölött. Fényképeket vagy videókat készíthetnek rólunk, még akkor is, ha úgy hisszük, hogy a kameránk ki van kapcsolva. Mindezeket olvasva sokan arra gondolhatunk, hogy rendben, akkor majd nem mászkálunk meztelenül a laptopunk előtt, ennek a kémkedési folyamatnak nem csak a pornográf képek megszerzése a cél. Kifigyelhetik ugyanis azt is vele, hogy mikor tartózkodunk otthon és mikor nem, megkönnyítve ezzel a betöréseket is.
  6.  Biztonsági rendszerek, okos világítások, otthoni távvezérlésű eszközök
    Rengeteg rendszer vezérelhető már Wi-Fi-n keresztül a távolból, ezeket az adatokat azonban ugyanúgy elérhetik a hackerek, mint bármi mást. Az adatokat kielemezve megfigyelhetik, hogy milyen napi rutinnal rendelkezünk, mikor megyünk általában el, és mikor tartózkodunk otthon.
  7. Bluetooth hangszórók
    Egyre többen használnak okoshangszórókat, arra azonban szinte senki sem gondol, hogy ezek az eszközök nemcsak hangot játszhatnak le, hanem rögzíthetnek is. Az Amazonnak világszerte több ezer alkalmazottja van, akiknek az a feladata, hogy az Alexa által rögzített adatokat kielemezzék. Bár a felvételek anonimek, bármikor visszakövethető rajta a felhasználó a készülékszám alapján.
  8. Robotporszívók
    Hiába éli fénykorát a robotporszívó, rengeteg veszélyt is hordoz magában. A Google például az iRobottal közösen egy térképet készít az otthonodról, amelyet megoszthat más eszközökkel. Mindezek mellett vannak olyan porszívótípusok is, amelyek 360 fokos éjszakai kamerával is rendelkeznek. Bár a gyártók azt állítják, hogy nem gyűjtenek vagy használnak fel semmilyen információt sem a vásárlóiktól, a hackereket már kevésbé fogja érdekelni a törvény betartása.
  9. Gyerekjátékok
    Számos modern játék tartalmaz mikrochipeket, amelyekkel a gyártó adatokat gyűjt a termék további javítása érdekében. Hovatovább, vannak olyan játékok is, amelyeket Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével egy szerverhez kapcsolódnak és adatokat küldenek a felhasználók viselkedéséről.
  10. Fogkefék
    Ez az a tétel a listánkon, amire biztosan nagyon kevesen gondoltak, mint potenciális veszélyforrás. Az elektromos fogkefék azonban hasznos információval szolgálhatnak a higiéniai szokásainkról. Egyes OralB-modellek pedig közvetlen kapcsolatot teremhetnek a fogorvosunkkal is. Innentől kezdve tehát nem lesz érdemes füllenteni arról, hogy kihagytuk-e az esti fogmosást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top